2013. február 18., hétfő

Báránycomb holland mártással



Báránycombot sütöttem az Ivói Erdélyi Konyhás csapatépítő találkozón a mesés Honor Villában, ahol nemcsak jól szórakoztunk, hanem tanultunk fotózni is Gyugyi Péter a Gusto és a Nők Lapja magazinok fotósától, nagyon finom kézműves söröket kóstolhattunk Sörapu jóvoltából és nagyon finomakat ettünk. A sok finom bárány és vadhús receptet megtaláljátok a már hétfőtől (2013.02.18.) kapható Erdélyi Konyha Extra- Húsvéti különszámában, valamint a következő lapszámokban. 

Hozzávalók:
60 dkg báránycomb, 3-4 gerezd fokhagyma, 2 szál rozmaring, 2 tojás, 1 csokor petrezselyemzöld, 5 dkg vaj, 1 citrom, só, bors;
a körethez: 25 dkg fagyasztott spenót, 1 kg krumpli, vaj, só, tej, 3 gerezd fokhagyma.
Elkészítése:
A combot megmossuk, a vizet leitatjuk róla. Sózzuk, borsozzuk. A húst hőálló tálba tesszük, a fokhagymát cikkekre vágjuk, majd a húsra szórjuk, rátesszük a rozmaringot és előmelegített sütőben puhára sütjük. A mártáshoz a tojásokat szétválasztjuk. A tojássárgáját kevés vízzel és pár csepp citromlével gőz fölött elkavarjuk, a vajat felolvasztjuk majd cseppenként a tojássárgájához kavarjuk, amíg sűrű lesz. A krumplit meghámozzuk és kockára vágva, pürének puhára főzzük, a kiolvasztott lecsöpögtetett spenótot vajon kissé átfuttatjuk majd a krumplipüréhez kavarjuk, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, vajjal és tejjel kikavarjuk. A húst felszeleteljük, a mártással és a spenótos krumplipürével forrón tálaljuk.


2013. február 17., vasárnap

Képviselőfánk

Sokan félnek a képviselőfánk elkészítésétől, pedig nagyon egyszerű. Nekem ez a recept bevált, még egyszer sem volt, hogy ne sikerült volna. A siker kulcsa, a sütő ajtaját ne nyitogassuk, különben a fánkok összeesnek. 
Vigyétek, próbáljátok, süssétek!

Hozzávalók:

2,5 dl víz, 8 dkg zsír, 12,5 dkg liszt, 4 tojás, csipet só, 1 teáskanál cukor.
a töltelékhez: 1 tasak vaníliapuding, 2,5 dl tej, 25 dkg mascarpone, 2,5 dl tejszín, 10-15 dkg porcukor.
Elkészítése:
A vizet a zsírral összeforraljuk, csipet sót adunk hozzá és a cukrot, azonnal belekeverjük a lisztet és csomómentesre kavarjuk, addig főzzük, míg az edény falától elválik. Levesszük a tűzről. A tojásokat kissé felverjük, majd kisebb adagonként a tésztához kavarjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe diónyi halmokat kanalazzuk vagy habzsákból kinyomjuk. Előmelegített sütőbe 220 fokon 10 percig sütjük, majd 150 fokon további 20 percet sütjük. A sütő ajtaját 20 percig ne nyissuk ki, különben a fánkok összeesnek.
A pudingot 2 evőkanál cukorral a tejben megfőzzük, hagyjuk kihűlni. A tejszínt kemény habbá verjük, beledolgozzuk a mascarponét, a porcukrot és a kihűlt pudingot. Ezzel a krémmel töltjük meg a már megsült fánkokat. 

2013. február 12., kedd

Túrófánk áfonyalekvárral (Papanasi)

Nincsen farsang fánk nélkül, ezúttal egy finom túrófánkot hoztam, áfonyalekvárral és tejföllel. Frissen és forrón tálalva fantasztikus!

Hozzávalók:
40 dkg tehéntúró, 2 tojás, 4 evőkanál gríz, 8-10 evőkanál liszt, 1/2 tasak sütőpor, 5 evőkanál cukor, pici só.
továbbá: áfonya lekvár, tejföl, olaj.
Elkészítése:
A tehéntúrót kikavarjuk a cukorral, hozzáadjuk a tojást, majd kanalanként hozzákavarjuk a grízt és a sütőporral elkavart lisztet, pici sót. Lisztes kézzel fánkokat formázunk, majd a közepét kilyukasztjuk, a tészta egyharmadából golyókat formázunk. Forró olajban kisütjük. A kilyukasztott fánkokra áfonyalekvárt kanalazunk, majd tejfölt és a fánkgolyókat a tetejére helyezzük, melyekre még csorgatunk a tejföl és a lekvárból. Forrón tálaljuk.

Mazsolás kuglóf



Hozzávalók:
25 dkg liszt, 5 dkg vaj, 1 tojás, fél tasak élesztő, 2 evőkanál cukor, 1 tasak vaníliás cukor,
kevés citromhéj, csipet só, tej (kb. 1-1,5 dl), 5 dkg mazsola.
Elkészítése:
Kevés cukros tejben az élesztőt felfuttatjuk. A lisztet összekeverjük a kétféle cukorral, hozzáadjuk a vajat, a tojást, a mazsolát, csipet sót és a citromhéjat. Összegyúrjuk és annyi tejet adunk hozzá, hogy jó gyúrható legyen, majd hagyjuk kelni. Miután megkelt két részre osztjuk és összefonjuk. Kikent, lisztezett kuglóf vagy tortaformába tesszük és 30 percet pihentetjük. Előmelegített sütőben megsütjük.

Sonkás tojássaláta



Hozzávalók:
6-8 tojás, 2 dl joghurt, 2 dl tejföl, 1 csokor petrezselyemzöld, 20 dkg főtt sonka, 1 csokor retek vagy 1 kígyóuborka, só, fehér bors.
Elkészítése:
A tojásokat 10 perc alatt megfőzzük, hideg vízzel leöblítjük, meghámozzuk. A tejfölt és a joghurtot összekeverjük, belekavarjuk az apróra vágott petrezselyemzöldet, sóval, borssal ízesítjük. A főtt sonkát apróra vágjuk, majd a joghurtba forgatjuk. A tojásokat és a retket vagy az uborkát karikára vágjuk, majd a sonkás joghurttal lerakjuk. Friss házikenyérrel vagy
bagettel tálaljuk.

Sonkás-gombás melegszendvics



Hozzávalók:
8-10 szelet szendvicskenyér vagy bagett, 10 dkg főtt sonka, 20 dkg sajt, 20 dkg gomba,
újhagyma, vaj, só, bors.
Elkészítése:
A gombát enyhén sós vízben pár perc alatt megfőzzük. A sütőt előmelegítjük, a kenyérszeleteket megkenjük vajjal, rárakjuk a szeletelt vagy lereszelt sajtot, a csíkokra vágott sonkát és a felszeletelt gombát. Sózzuk, megszórjuk darált borssal és apróra vágott újhagymával. Forró sütőbe tesszük, 8-10 perc alatt megsütjük.
Újhagyma helyett bazsalikomot vagy fokhagymát is használhatunk.

Élesztős és zöldfűszeres gofri



Élesztős gofri

Hozzávalók:
35 dkg liszt, 10 dkg margarin, 5 dkg cukor, 1 tasak vaníliás cukor, 2,5 dl joghurt, 3 tojás, 1 tasak szárított élesztő, só.
Elkészítése:
A margarint ha kétféle cukorral habosra kavarjuk, hozzáadjuk a tojásokat, az élesztőt a joghurtba beáztatjuk, majd a margarinhoz kavarjuk, és beledolgozzuk a lisztet és pici sót. Jó alaposan kidolgozzuk. A tésztát 30 percig pihentetjük, még egyszer jól elkeverjük és forró sütőbe megsütjük. Lekvárral, mogyorókrémmel vagy porcukorral tálaljuk.


Zöldfűszeres gofri

Hozzávalók:
25 dkg liszt, 5 dkg vaj, 2 tojás, 1/2 tasak szárított élesztő, 2 dl tej, 1 evőkanál apróra vágott
petrezselyemzöld vagy snidling, 2 dl sör, őrölt bors, só, vaj a sütő kenéséhez.
Elkészítése:
A tojásokat kettéválasztjuk a fehérjét késhegynyi sóval kemény habbá verjük. Egy tálban
elkeverjük a lisztet az élesztővel, csípet sóval, borssal, hozzáadjuk a tojások sárgáját, a tejet az olvasztott vajat, majd a sört. A robotgép lassú fokozatával 5 percig keverjük majd beletesszük az apróra vágott petrezselyemzöldet vagy snidlinget. Óvatosan beleforgatjuk a tojáshabot.30 percig a hűtőben pihentetjük. A gofrisütőt kivajazzuk, adagonként  rácsorgatunk egy kisebb merőkanál tésztát majd aranysárgára sütjük!
Petrezselyemzöld helyett bazsalikommal is készíthetjük.

Tipp: A sütőt mindig zárt állapotban melegítsük fel. Ha beleöntöttük a tésztát a formába, szorosan nyomjuk rá a fedelét, hogy a minta egyenletesen kialakuljon.

2013. február 7., csütörtök

Csokikrémes gofri




Hozzávalók:
15 dkg liszt, 2 tojás, 2 evőkanál cukor, 2 dl tej vagy tejszín, 1 citrom reszelt héja, 1 tasak sütőpor, csipet só.
Elkészítése:
A tojásokat szétválasztjuk, a lisztet egy tálba szitáljuk, közepére mélyedést nyomunk,
beletesszük a tojássárgáját, a cukrot és a citromhéjat, pici sót, hozzákavarjuk a tejet vagy tejszínt, majd az egészet csomómentesre kavarjuk. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, majd óvatosan a tésztához kavarjuk. A tésztát a gofrisütőbe megsütjük, csoki vagy vaníliakrémmel tálaljuk. Tejszínhabbal díszítjük.


2013. február 6., szerda

Sonkás lencsekrokett


Hozzávalók:
20 dkg lencse, 15 dkg füstölt sonka, 2 tojás, 2-3 szál petrezselyemzöld, 1 gerezd fokhagyma, oregánó, só, bors, olaj a sütéshez
Elkészítése:
A lencsét megmossuk, 2-3 óráig hideg vízbe áztatjuk, majd enyhén sós vízben megfőzzük. A sonkát apróra vágjuk vagy ledaráljuk. A lencsét leszűrjük, jól lecsepegtetjük, a sonkához adjuk, megszórjuk apróra vágott petrezselyemzölddel, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát az oregánót, sózzuk, borsozzuk. A masszából nedves kézzel gombócokat formázunk. A tojásokat felverjük, a gombócokat beleforgatjuk, majd a morzsába. Bő forró olajban szép pirosra sütjük.

Paradicsomos bab



Hozzávalók:
40 dkg fehér bab, 1 doboz kockázott paradicsom konzerv, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 csokor petrezselyemzöld, olaj, só, bors. 
Elkészítése:
A babot éjszakára beáztatjuk, másnap a vizet leöntjük, annyi hideg vízzel főni tesszük, amennyi ellepi, puhára főzzük. Kevés olajon az apróra vágott hagymát megdinszteljük, hozzáadjuk a paradicsomot, addig főzzük, amíg mártás sűrűségű lesz. Sózzuk, borsozzuk, megszórjuk apróra vágott petrezselyemzölddel, hozzáadjuk a babot is és kissé összeforraljuk. Rántott hagymakarikával, sült hússal vagy tükör tojással tálaljuk. 

Hawaii pizza


Hozzávalók a tésztához: 50 dkg finomliszt, 3 dkg élesztő, 3 evőkanál  olaj, 3 dl tej, 1 teáskanál só, 1 teáskanál cukor
a töltelékhez: 1-2 hámozott paradicsom vagy pizzakrém, 20 dkg sonka, 1 ananászkonzerv, 20 dkg reszelt sajt, bazsalikom, oregánó, só, bors
Elkészítése:
Az élesztőt kevés langyos vízbe elmorzsoljuk, hozzákavarjuk a cukrot, 1 evőkanál lisztet és megkelesztjük. A lisztet átszitáljuk, a megkelt az élesztőt hozzáöntjük, hozzáadjuk az olajat és annyi tejet, hogy közepes keménységű tésztát kapjunk. A sonkát felszeleteljük, az ananászt kockára vágjuk. Kb. 1 cm-es vastagságúra nyújtjuk, megkenjük a paradicsomkrémmel, megszórjuk a sonkával és rárakjuk az ananász darabokat. Sóval, borssal, bazsalikommal és oregánóval fűszerezzük, előmelegített sütőben kb. 10 percig sütjük, rászórjuk a reszelt sajtot, majd készre sütjük. Ízlés szerint szórhatunk rá kevés csilipaprikát is. 

Tárkonyos borjúhúsleves



Hozzávalók:
40 dkg borjúhús, 1 hagyma, 2-3 sárgarépa, 2 petrezselyemgyökér, 2 evőkanál rizs, 1 dl tejföl, 1 tojássárga, tárkony, 1 evőkanál liszt, ecet, só, bors.
Elkészítése:
A húst a hártyáitól megtisztítjuk, kockára vágjuk és enyhén sós vízben főni tesszük. A zöldségeket megpucoljuk, apróra vágjuk. A rizst megfőzzük, majd leszűrjük. Amikor a hús félig megfőtt, belerakjuk a zöldségeket, sózzuk, borsozzuk készre főzzük, hozzáadjuk a főtt rizst és az apróra vágott tárkonyt. A tojássárgát és a tejfölt a liszttel csomómentesre kavarjuk, majd óvatosan a kész leveshez kavarjuk, 1-2 percig forraljuk, ecettel savanyítjuk.

Cseh sajtos pogácsa




Hozzávalók:
1 liter liszt, 1 tojás, 15 dkg tejföl, 4 evőkanál zsír, 25 dkg margarin, 25 dkg reszelt sajt, 1 tasak élesztő, 1 kávéskanál só, sós mogyoró
Elkészítése:
Az élesztőt kevés langyos vízben felfuttatjuk. A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk az élesztőt, a margarint, a zsírt, a tojássárgát és a reszelt sajtot, megsózzuk és jó alaposan összegyúrjuk. Szobahőmérsékleten duplájára kelesztjük. A megkelt tésztát fél centis vastagra nyújtjuk, pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, megkenjük a felvert tojásfehérjével és mindenik korong közepébe egy-egy fél mogyorót nyomunk. Előmelegített sütőben 15-20 perc alatt készre sütjük.