2013. április 30., kedd

Édes túrókrémmel töltött képviselőfánk




Hozzávalók:
2,5 dl víz, 8 dkg zsír, 12,5 dkg liszt, 4 tojás, csipet só, 1 teáskanál cukor.
a töltelékhez: 1 tasak vaníliapuding, 2,5 dl tej, 25 dkg mascarpone, 2,5 dl tejszín, 10-15 dkg
porcukor.
Elkészítése:
A vizet a zsírral összeforraljuk, csipet sót adunk hozzá és a cukrot, azonnal belekeverjük a lisztet és csomómentesre kavarjuk. Ezután addig főzzük, míg az edény falától elválik.  Félrevesszük a lángról. A tojásokat kissé felverjük, majd kisebb adagokban a tésztához kavarjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe diónyi halmokat kanalazunk a masszából vagy habzsákból kinyomjuk. Előmelegített sütőbe 200 fokon 20 percig sütjük, majd 150 fokon további 10 percet hagyjuk a sütőben. A sütő ajtaját 20 percig ne nyissuk ki, különben a fánkok összeesnek.
A pudingot 2 evőkanál cukorral a tejben megfőzzük, hagyjuk kihűlni. A tejszínt kemény
habbá verjük, hozzákavarjuk a mascarponét, a porcukrot és a kihűlt pudingot. Ezzel a
krémmel töltjük meg a már megsült fánkokat.

Zúzabecsinált



Hozzávalók:
50 dkg pulyka- vagy csirkezúza , 1 hagyma, 20 dkg sárgarépa, 20 dkg petrezselyemgyökér, 20 dkg zeller, 1 karalábé, 1 zöldpaprika, 1-2 paradicsom vagy 1 kanál paradicsompüré, 1 csokor petrezselyem, 1 evőkanál liszt, 1 teáskanál pirospaprika, 1 kanál zsír vagy 2-3 evőkanál olaj, só, bors, házi ételízesítő vagy 2 db húsleveskocka.
Elkészítése:
A zúzát jó alaposan megtisztítjuk, kisebb darabokra vágjuk. Hideg vízben főni tesszük,
a habját leszedjük. Sózzuk, borsozzuk, illetve belekeverjük az ételízesítőt. Amikor a zúza félig megfőtt, hozzáadjuk a megtisztított, apróra vágott zöldséget és készre főzzük (a paradicsomot valamivel később adjuk hozzá).
A zsiradékon enyhén megpirítjuk a lisztet, majd félrevesszük a lángról, megszórjuk pirospaprikával, elkeverjük, felöntjük 1 pohár vízzel és a leveshez adjuk. Jól összeforraljuk, tálaláskor apróra vágott petrezselyemzöldet szórunk rá.

2013. április 29., hétfő

Epres joghurtos desszert



Hozzávalók:
10-12 dkg babapiskóta, 3 dl tejszín, 25 dkg mascarpone, 1,5 dl joghurt, 10 dkg porcukor, 2 tasak vaníliás cukor, 5 g zselatin por (vagy 2-3 lap), eper vagy más gyümölcs, 1 dl kávé
Elkészítése:
A mascarponét a joghurttal (1 dl kivételével) és a kétféle cukorral kikeverjük. A félretett joghurtba belekavarjuk a zselatinport és lassú tűzön melegítjük (forralni nem szabad!!). A tűzről levéve hozzákeverjük a többi krémhez. A tejszínt kemény habbá verjük, kb. 2/3-át  lazán a krémbe forgatjuk, a maradék tejszínhabot félretesszük díszíteni. Egy őzgerinc formát kibélelünk átlátszó fóliával, a babpiskótát a kávéba mártjuk(nem áztatjuk) és kirakjuk a forma alját, rákenjük a krém negyedét, majd eperszeletekkel megrakjuk, lerétegezzük és hűtőbe tesszük pár órára. Mikor megszilárdult, tejszínhabbal és eperrel díszítjük.

Malacpecsenye medvehagymás túrókrémmel




Hozzávalók:
1 kg bőrös malaccomb, 4-5 gerezd fokhagyma, só, bors, 1 dl fehérbor, zsír.
A túrókrémhez:
5 dkg juhtúró, 1 dl tejföl, 1 evőkanál apróra vágott medvehagyma, só, fehér darált bors.
Körethez: főtt krumpli, rizs
Elkészítése:
A malaccombot megmossuk, szeletekre vágjuk és megsózzuk, borsozzuk. Egy mély sütőedénybe rakjuk, megszórjuk fokhagymával, zsírt teszünk az edénybe és 1 dl vizet aláöntünk. Alufóliával letakarva előmelegített sütőbe kb. egy órát sütjük. Ezután  megforgatjuk a hússzeleteket, meglocsoljuk a borral és fólia nélkül, zsírjával néha meglocsolva szép pirosra, ropogósra sütjük.
A túrót krémesre kavarjuk a tejföllel, hozzáadjuk a medvehagymát, sózzuk és kevés fehér borssal fűszerezzük. Ha túl sűrű lenne, kavarjunk még hozzá tejfölt vagy tejszínt. Főtt krumplival, párolt rizzsel és a túrós tejföllel tálaljuk.

2013. április 18., csütörtök

Velős tojásrántotta


Hozzávalók:
4-5 db sertésvelő, személyenként 2 tojás, 1 hagyma, só, bors, petrezselyemzöld, olaj
Elkészítése:
A velőt jól megmossuk, megtisztítjuk a hártyáitól, majd feldaraboljuk. A hagymát apróra vágjuk. Majd az olajon üvegesre pároljuk, hozzáadjuk a velőt, sózzuk, borsozzuk és fehéredésig pirítjuk. A tojásokat sóval, borssal felverjük majd a velőhöz adjuk és készre sütjük. Megszórjuk apróra vágott petrezselyemzölddel, savanyúsággal tálaljuk.

A velő vásárlásánál vigyázzunk, hogy kizárólag frissen vásároljuk és rövid idő alatt használjuk fel, mert hamar megromolhat.

A sertés agyvelőt rendkívül változatosan használhatjuk fel, ehetjük sütve tojással, vagy pirítósra kenve, készülhet belőle vese velővel, de felhasználhatjuk pörkölt alapanyagaként is. Gyakran fogyasztják rántva is, illetve különböző húsok, például borda töltelékeként.

2013. április 17., szerda

Medvehagymás-tejszínes csirkemell


Hozzávalók: 
50 dkg csirkemell, 2 dl főzőtejszín, reszelt sajt, só, bors, csirke fűszerkeverék, kevés liszt, néhány levél medvehagyma, olaj a sütéshez, 25-30 dkg rizs.
Elkészítése:
A csirkehúst vékony szeletekre vágjuk, befűszerezzük, majd lisztbe forgatjuk és mindkét oldalát hirtelen átsütjük. A rizst sós vízben megfőzzük. Az elősütött hússzeleteket csíkokra vágjuk, összekavarjuk a főtt rizzsel, belekavarjuk a reszelt sajtot és az apróra vágott medvehagymát. Egy tűzálló tálba tesszük, ráöntjük a főzőtejszínt, megszórjuk reszelt sajttal és előmelegített sütőben 10 perc alatt készre sütjük.

Óvári sertésszelet


Hozzávalók:
személyenként 1-2 sertésszelet, ugyanannyi szelet sajt, szeletelt sonka, csiperke, 2-3 gerezd fokhagyma, 1 hagyma, liszt, olaj, só, bors.
Elkészítése:
A hagymát apróra vágjuk, majd kevés olajon megfuttatjuk, hozzáadjuk a szeletekre vágott gombát, sózzuk, borsozzuk. A hússzeleteket befűszerezzük, lisztbe forgatjuk és kevés olajon kissé megsütjük. Az elősütött hússzeleteket egy kivajazott tűzálló tálba szorosan egymás mellé helyezzük, ráhalmozzuk a párolt gombát és a csíkokra vágott sonkát, majd minden hússzeletet egy szelet sajttal beborítunk. Előmelegített sütőben ráolvasztjuk a sajtot. Sült krumplival, rizibizivel tálaljuk. 
Csirke- vagy pulykamellel is elkészíthetjük.

Apróléktokány puliszkával

Általában télen szoktuk készíteni a disznóvágások idején, amikor van friss kolbász és véres hurka. 

Hozzávalók:
Friss kolbász és hurka, 4-5 hagyma, só, bors, pirospaprika.
Elkészítése:
A hagymát vékony szeletekre vágjuk, majd kevés zsiradékon üvegesre pároljuk, hozzáadjuk a kb. 2 ujjnyi vastagra szeletelt kolbászt, sózzuk, borsozzuk, megszórjuk pirospaprikával és lefödve puhára főzzük. Amikor a kolbász megfőtt hozzáadjuk a feldarabolt hurkát és pár perc alatt elkészítjük. Puliszkával vagy friss házikenyérrel és sós uborkával tálaljuk.

Tárkonyos bableves


Hozzávalók:
1 bögre (2,5 dl) szárazbab, 1 kisebb füstölt csülök vagy 20-30 dkg sonka, 1 hagyma, 2 sárgarépa, 1 zöldpaprika, 2 gerezd fokhagyma, 2 babérlevél, 1 evőkanál apróra vágott friss vagy ecetes tárkony, 2-3 krumpli, 1 dl paradicsomlé, 1 evőkanál zsír, 1 evőkanál liszt, pirospaprika, só, bors, petrezselyemzöld, 1 tojás.
Elkészítése:
A babot és a csülköt előző este külön-külön beáztatjuk. Másnap az áztatólevet leöntjük a babról és a csülökről, majd hideg vízzel felöntjük, és főni tesszük. A zöldségeket és a fokhagymát apróra vágjuk és a babhoz adjuk. Hozzáadjuk a babérlevelet. Amikor félig megpuhult beletesszük a kockára vágott krumplit, ha szükséges sózzuk, borsozzuk, megszórjuk apróra vágott tárkonnyal és készre főzzük. A levesből kivesszük a csülköt, a húst leszedjük a csontról, kockára vágjuk. A zsírból, lisztből világos rántást készítünk, megszórjuk pirospaprikával és felöntjük 1 dl hideg vízzel és a paradicsomlével. A levest besűrítjük. 
A tojást villával felverjük, majd a forró levesbe belekavarjuk, ekkor már nem szabad főzni. Tálaláskor tejfölt és ecetet adunk a leveshez.