2013. augusztus 28., szerda

Gyümölcskrémes képviselőfánk lépésről-lépésre


Hozzávalók:
A tésztához: 2,5 dl víz, 8 dkg sertészsír, 12,5 dkg liszt, 4 tojás, 1 csipet só, 1 teáskanál cukor.
A töltelékhez: 25 dkg mascarpone, 2,5 dl tejszín, 2 dl joghurt, 1 teáskanál zselatin, 10 dkg porcukor, 1 tasak vaníliacukor, 20 dkg vegyes gyümölcs (eper, málna, áfonya, szeder)
Elkészítése:
A tésztához a vizet összeforraljuk zsírral, hozzáadjuk a sót meg a cukrot, beleszórjuk a lisztet, és csomómentesre kavarjuk.
Ezután addig főzzük, míg az edény falától elválik. Félrevesszük a lángról.



A tojásokat kissé felverjük, majd kisebb adagokban a tésztához kavarjuk.

Sütőpapírral bélelt tepsibe diónyi halmokat kanalazunk a masszából, vagy habzsákot használunk.

Előmelegített sütőben 200 fokon 20 percig sütjük, majd 150 fokon további 10 percig hagyjuk a sütőben. A sütő ajtaját 20 percig ne nyissuk ki, különben a fánkok összeesnek.

A krémhez a mascarponét a porcukorral elkavarjuk. A zselatin kevés joghurttal összekavarjuk, lassú tűzön kissé felmelegítjük. A tejszínt kemény habbá vejük, a gyümölcsöket villával összetörjük, majd a krémhez kavarjuk.


Ezzel a krémmel megtöltjük a már megsült fánkokat.

2013. augusztus 26., hétfő

Eszterházy-csirkerostélyos vajas galuskával


Hozzávalók 4 személyre:
50 dkg csirkemell, 2 evőkanál liszt, 20 dkg sárgarépa, 10 dkg zellergumó, 1 kisebb cukkini, 20 dkg karfiol, 2-3 dl tejföl, vaj, petrezselyemzöld, 1 teáskanál mustár, citrom, 2 dl húsleves, csipet cukor, só, bors, zsír.
Elkészítése:
A csirkemellet vékony szeletekre vágjuk, sózzuk, borsozzuk, lisztbe mártjuk. A zsírt felforrósítjuk, a húsok mindkét oldalát pirosra sütjük. Megszórjuk az apróra vágott petrezselyemzölddel, felöntjük a húslevessel és puhára pároljuk. A zöldségeket megtisztítjuk, csíkokra vágjuk, a karfiolt rózsáira szedjük. Vajat forrósítuk, beletesszük a zöldségeket, sóval, borssal fűszerezzük, és megpároljuk. Amikor a hús megpuhult, a levébe keverjük a mustárt, a tejfölt, citromlével, és csipet cukorral ízesítjük, sűrűre forraljuk. Tálaláskor tányérra halmozzuk a húst és a zöldségeket, meglocsoljuk a mártással, köretnek vajas galuskát adunk mellé, tejföllel tálaljuk.
A vajas galuskához:
20 dkg liszt, 4 tojás, 6 dkg vaj.
A galuskához a tojásokat felverjük, a liszttel simára keverjük, és megsózzuk. A galuskatésztát fövő vízbe szaggatjuk, pár percig főzzük, majd leszűrjük. Hideg vízzel leöblítjük. A vajat felolvasztjuk, beleforgatjuk a galuskát és forrón tálaljuk.

Csirkefasírt dinnyeraguval


Hozzávalók 4 személyre:
50 dkg darált csirkehús, 1 tojás, kis fej hagyma, 2 cikk fokhagyma, 5 dkg zsemlemorzsa, 1 evőkanál petrezselyemzöld, só, bors pirospaprika, olaj a sütéshez.
A dinnyeraguhoz: 40 dkg sárgadinnye, 2 evőkanál méz, 1 citrom leve, pirított mandula, darált csilipaprika.
Elkészítése:
A darált húst összekeverjük a tojással, belereszeljük a hagymát és a fokhagymát, sóval, borssal, pirospaprikával fűszerezzük, majd összegyúrjuk a morzsával és petrezselyemzölddel. 5-10 percig pihentetjük. A raguhoz a dinnyét meghámozzuk, kockára vágjuk. A mézet egy serpenyőben felhevítjük, hozzáadjuk a citromlevet, beletesszük a dinnyét, és összekavarjuk. 3-4 perc alatt alaposan összeforgatjuk, belekavarjuk a pirított mandulát. Amíg a hús elkészül, állni hagyjuk, hogy az ízek jól összeérjenek.
A húsmasszából olajas kézzel lepényeket formázunk, és forró olajban vagy zsírban megsütjük.
A dinnyeragut megszórjuk csilipaprikával, és a csirkefasírttal tálaljuk.

Erdei gombás, vörösboros sertéspörkölt


Hozzávalók 4 személyre:
1 kg sertéscomb, 10 dkg füstölt szalonna, 20 dkg erdei gomba (rókagomba, vargánya), 2-3 hagyma, 1 paprika, 20 dkg hámozott paradicsom, 1 petrezselyemgyökér, 2 cikk fokhagyma, 2 dl vörösbor, só, bors, 1-2 babérlevél, pirospaprika, csipet őrölt kömény.
Elkészítése:
A húst megmossuk, és kockára vágjuk. A hagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, majd összevegyítjük a hússal, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a babérlevelet, és letakarva egy éjszakára a hűtőszekrénybe tesszük. Másnap a szalonnát apró kockára vágjuk, majd bográcsban kiolvasztjuk a zsírját. Hozzáadjuk a pácolt húst, és kevergetve fehéredésig pirítjuk. Ekkor megszórjuk pirospaprikával és őrölt köménnyel, majd hozzáadjuk a karikára vágott zöldséget, sózzuk, borsozzuk, annyi vizet öntünk alá, amennyi ellepi. 1-2 órát főzzük, félidőben hozzáadjuk a felszeletelt gombát, és a borral ízesítjük. Készre főzzük. Juhtúrós galuskával tálaljuk.
A körethez:
40 dkg liszt, 3 tojás, túró, tejföl, bors, só.
A tojásokat egy edényben összedolgozzuk a liszttel, sóval és annyi langyos vízzel, hogy közepes sűrűségű galuskatésztát kapjunk. A tésztát galuska-szaggatóval, vagy teáskanállal lobogó, sós vízbe szaggatjuk. Amint a galuskák feljönnek a víz színére, leszűrjük. Egy nagyobb edénybe öntjük, hogy könnyen össze tudjuk keverni a túróval, meglocsoljuk tejföllel és összekavarjuk. Sóval, borssal ízesítjük, és a pörkölttel tálaljuk.

2013. augusztus 1., csütörtök

Zöldbabos csirkeragu


Hozzávalók 4 személyre:
40 dkg csirkemell, 50 dkg zöldbab, 1 fej hagyma, 1 hámozott paradicsom, 1 csokor petrezselyemzöld, só, bors, házi ételízesítő, olaj, tejföl.
Elkészítése:
A hagymát apróra vágjuk, majd kevés olajon üvegesre pároljuk. A húst csíkokra vágjuk, a hagymához adjuk, sóval, borssal és ételízesítővel fűszerezzük. A paradicsomot kockára vágjuk, majd belekavarjuk a húsraguba. A zöldbabot enyhén sós vízben megfőzzük, leszűrjük, és a húshoz adjuk. Megszórjuk apróra vágott petrezselyemzölddel, és készre főzzük. Tálaláskor tejfölt kínálunk mellé.