2013. október 30., szerda

Habcsókos rebarbaratorta


Hozzávalók:
12 dkg vaj vagy margarin, 22 dkg cukor, 1 tasak vanília cukor, 15 dkg liszt, 2 tojás, 1 teáskanál sütőpor, 5 dkg étkezési keményítő, 40-50 dkg rebarbara, 2 tojásfehérje, 2 evőkanál citromlé, csipet só, porcukor, zsír a tepsi kenéséhez.
Elkészítése:
A rebarbarát megtisztítjuk, majd 2 cm-es darabokra vágjuk. A vajat 12 dkg cukorral és a vaníliás cukorral kikavarjuk, belekavarjuk a citromhéjat és csipet sót. Egyenként beledolgozzuk a tojásokat, majd a keményítővel és sütőporral elvegyített lisztet. A tésztát egy kizsírozott tortaformába simítjuk, rárakjuk a rebarbarát, és előmelegített sütőben 175 fokon kb. 30 perc alatt megsütjük. A tojásfehérjét a maradék cukorral és a citromlével kemény habbá verjük. A felvert tojáshabot a tésztára simítjuk, visszatesszük a sütőbe, és 10-15 perc alatt rászárítjuk a habot. Hűlni hagyjuk, majd a formából kivéve megszórjuk porcukorral.

Tipp: a habos süteményeket könnyebb felvágni, ha a kés pengéjét vékonyan bekenjük vajjal.

Fokhagymás csirkeleves


Hozzávalók 4 személyre:
50 dkg csirkemell, 2 sárgarépa, 1 hagyma, 3-4 cikk fokhagyma, kevés olaj, 1 evőkanál liszt, 2 dl tejföl, 2 babérlevél, citromlé, só, bors.
Elkészítése:
A sárgarépát karikára, a hagymát apróra vágjuk, majd az olajon kissé megpirítjuk, vízzel felengedjük, sóval, borssal fűszerezzük. A csirkemellet csíkokra vágjuk, és a zöldséghez adjuk. Beletesszük a  babérlevelet meg az apróra vágott fokhagymát, készre főzzük. A lisztet a tejföllel csomómentesre kavarjuk, besűrítjük a levest, végül citromlével ízesítjük. Tálaláskor csípős paprikát szeletelünk rá.

Sertéssült fokhagymamártásban, burgonyafánkkal


Hozzávalók 4 személyre:
8 szelet sertéskaraj vagy -comb, só, bors, liszt, olaj vagy zsír a sütéshez.
a mártáshoz: 8 cikk fokhagyma, 1 evőkanál liszt, 5 dkg vaj, 2 dl tejszín, 1 dl zöldségalaplé, só, bors, 1 csokor petrezselyemzöld.
a  burgonyafánkhoz: 50 dkg liszt, 50 dkg burgonya, 2 tojás, 1 tasak szárított élesztő, 1 dl langyos tej, 1 teáskanál cukor, 1 evőkanál só, olaj.
Elkészítése:
A burgonyát héjában megfőzzük, majd hűlni hagyjuk. A húst sóval, borssal befűszerezzük, majd lisztbe mártjuk és forró zsiradékon megsütjük, melegen tartjuk. A mártáshoz a vajból és a lisztből rántást készítünk, belenyomjuk a fokhagymát, majd felöntjük a zöldségalaplével, és összeforraljuk. Sóval, borssal fűszerezzük, a végén tejszínnel lágyítjuk.
A fánkhoz az élesztőt langyos cukros tejben felfuttatjuk, a krumplit meghámozzuk, áttörjük, a liszttel együtt egy mély tálba rakjuk, hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, majd beleütjük a tojásokat és hozzáadjuk a sót. Lágy tésztává gyúrjuk, letakarva fél órát kelesztjük. Lisztes kézzel kis gombócokat formázunk belőle, és bő forró olajban alacsony lángon szép pirosra sütjük.

A sült húst petrezselyemzölddel megszórt fokhagymamártással, és a burgonyafánkkal tálaljuk.

2013. október 11., péntek

Fokhagymás csirkecomb


Hozzávalók 4 személyre:
4 db csirkecomb, 4-5 cikk fokhagyma, 2-3 evőkanál liszt, 3 evőkanál olaj vagy zsír, 2 dl húsleves, 1 dl tejföl, só, bors
Elkészítése:
A csirkecombokat sóval, borssal fűszerezzük, lisztbe forgatjuk, majd forró zsiradékon mindkét oldalukat kissé megsütjük, majd lecsepegtetve félretesszük. A visszamaradt olajon megfuttatjuk a zúzott fokhagymát, belekavarunk egy evőkanál lisztet, aranysárgára pirítjuk. Ekkor felöntjük a húslevessel, beletesszük a csirkecombokat, és lefödve puhára főzzük. Amikor a hús megpuhult, hozzáadjuk a tejfölt és összeforraljuk. Krumplival, rizzsel vagy főtt tésztával tálaljuk. Savanyúságot kínálunk mellé.

2013. október 9., szerda

Zöldparadicsom-lekvár


Hozzávalók:
2.5 kg zöld paradicsom, 1 kg cukor, 2 citrom, 1 evőkanál vaníliás cukor, 1 kávéskanál só.
Elkészítése:
A paradicsomot megmossuk, majd feldaraboljuk, és kb. fél órát főzzük, amíg levet enged. Ekkor beletesszük a cukrot, a citrom héját és levét, majd fedő nélkül lassú tűzön 2-3 órát főzzük. Amikor megfőtt botmixerrel pürésítjük, hozzáadjuk a vaníliás cukrot és a sót, majd további 20 perc alatt készre főzzük. Sült húsok mellé nagyon finom.

Vörösáfonya-kompót


(Havasi meggy)
Hozzávalók:

2 kg vörös áfonya, 60 dkg cukor, 2 liter víz
Elkészítése:
Az áfonyát megpucoljuk, megmossuk, és jól lecsepegtetjük. A vizet a cukorral felforraljuk, és amikor forr beletesszük az áfonyát, majd forrástól számítva 5 percig főzzük. Befőttesüvegekbe rakjuk, lezárjuk az üvegeket, majd szárazdunsztban hagyjuk kihűlni. Tehetünk bele befőzőport is, de az elhagyható, így is jól eláll. Krumplis ételekhez savanyúságként kiváló, vagy húsok mellé szószt is készíthetünk belőle.

Cigánypecsenye


Hozzávalók 4 személyre:
1 kg sertéstarja, 8 szelet füstölt szalonna, 5-6 cikk fokhagyma, só, bors, olaj, pirospaprika, hagyma a tálaláshoz
Elkészítése:
A zúzott fokhagymát összekeverjük néhány evőkanál olajjal. A húst felszeleteljük, sózzuk, borsozzuk, majd jól bekenjük a fokhagymás olajjal, 3-4 órára hűtőszekrénybe tesszük. Rostélyon, vagy előmelegített 200 fokos sütőben a húst megsütjük, időközben gyakran megkenjük a maradék fokhagymás olajjal. A szalonnát a bőréig bevagdossuk, egy serpenyőben megsütjük, majd a végét pirospaprikába mártjuk.
Minden szelet húsra egy-egy szelet sült szalonnát helyezünk, karikára vágott hagymával díszítjük, sült krumplival, és salátával tálaljuk.

Tipp: a hagymakarikákat ropogósra süthetjük a szalonnazsírban, és úgy is tálalhatjuk.

2013. október 8., kedd

Sütőtökrolád mascarponés krémmel


Hozzávalók:
A tésztához: 3 tojás, 10 dkg cukor, 12,5 dkg liszt, 10 dkg sütőtökpüré, 1 tasak vanília cukor, csipet só, 1 teáskanál sütőpor, fahéj, szerecsendió, citromlé
A krémhez: 25 dkg mascarpone, 10 dkg porcukor, 1 dl joghurt, 1 dl tejszín, 1 teáskanál zselatin.
Elkészítése:
A sütőtököt felszeleteljük, sütőpapírral bélelt tepsiben megsütjük, hagyjuk kihűlni, majd pürésítjük. A tojásokat szétválasztjuk. A tojássárgáját a cukorral és a vaníliás cukorral kikavarjuk, majd a sütőtököt, csipet sót, és a citromlével felfuttatott sütőport is hozzáadjuk, őrölt fahéjjal és szerecsendióval fűszerezzük. Óvatosan belekavarjuk a lisztet és a tojásfehérje kemény habját. Sütőpapírral bélel tepsibe simítjuk, és előmelegített 180 fokos sütőben megsütjük. Amikor megsült egy vizes konyharuhára borítjuk, felcsavarjuk és hagyjuk kihűlni.
A krémhez a joghurtot kissé felmelegítjük, majd belekavarjuk a zselatint. A krémsajtot a porcukorral kikavarjuk, hozzáadjuk a felvert tejszínt és a joghurtot. Ezzel a krémmel töltjük meg a kihűlt piskótát. Hideg helyre tesszük, hogy megdermedjen, másnap szeleteljük. Tetejét csokoládéval, porcukorral díszítjük.

2013. október 5., szombat

Töltött pizza


Hozzávalók 4 személyre:
A tésztához: 50 dkg finomliszt, 3 dkg élesztő, 3 evőkanál  olaj, 3 dl tej, 1 teáskanál só, 1 teáskanál cukor
A töltelékhez: 20 dkg sonka, 20 dkg gomba, 2 hámozott paradicsom, 1 hagyma, 2 cikk fokhagyma, 20 dkg reszelt sajt, bazsalikom, oregánó, só, bors, tetszés szerint csípős paprika, olívaolaj.
Elkészítése:
Az élesztőt kevés langyos vízbe elmorzsoljuk, hozzákavarjuk a cukrot, 1 evőkanál lisztet, és megkelesztjük. A lisztet a sóval átszitáljuk, a megkelt az élesztőt hozzáöntjük, hozzáadjuk az olajat és annyi tejet, hogy közepes keménységű tésztát kapjunk. A megdagasztott tésztát 30 percig kelesztjük. A paradicsomot pürésítjük, hozzákavarjuk a zúzott fokhagymát, az apróra vágott bazsalikomot és oregánót, sóval, borssal fűszerezzük. A gombát enyhén sós vízben meglobbantjuk, leszűrjük. A sonkát, a hagymát, és a gombát felszeleteljük. A tésztát 4 részre osztjuk, kb. 1 cm-es vastagságúra nyújtjuk, megkenjük a paradicsomkrémmel, a pizza felére rakjuk a tölteléket, megszórjuk reszelt sajttal, majd a tészta üres felét ráhajtjuk a töltelékre, majd olívaolajjal megkenjük, és előmelegített sütőben 200 fokon kb. 20 percig sütjük. Ízlés szerint szórhatunk rá kevés csípős paprikát is.

2013. október 4., péntek

Fokhagymával töltött szilva


Hozzávalók:
4 kg magvaváló szilva, fokhagyma (2 fej), 50 dkg cukor, 2 dl ecet, 1,2 liter víz, citromhéj, 1 kávéskanál szalicil.
Elkészítése:
A szilvákat megmossuk, ha nagyok félbevágjuk, vagy a végein kissé megvágjuk a késsel, és kinyomjuk belőle a magokat. Minden szilvába a mag helyére egy-egy cikk fokhagymát nyomunk. Befőttesüvegekbe rakjuk.
A vizet az ecettel felforraljuk, majd egy darab citromhéjjal és a cukorral szirupot főzünk, amíg a cukor teljesen elolvad, ekkor belekavarjuk a szalicilt. A szirupot a szilvára öntjük, lekötjük és szárazdunsztban hagyjuk kihűlni.

Pástétom lestyánnal és aszalt szilvával

Hozzávalók: 20 dkg sertés májkrém, 5 dkg vaj, pár szál friss lestyánlevél, 2-3 szem aszalt szilva (elhagyható), só, bors, friss baget...