2013. december 29., vasárnap

Pezsgőkrémes torta


Hozzávalók:
A piskótához: 2 tojás, 2 dkg vaj, 10 dkg cukor, 5 dkg darált dió, 1 evőkanál liszt, 1 evőkanál kakaó, 1 teáskanál sütőpor, citromlé, csipet só
A krémhez: 5 dl pezsgő, 20 dkg porcukor, 1 zöld citrom reszelt héja, 2 evőkanál tejszín ízű pudingpor, 5 dl tejszín, 10 g zselatin
A díszítéshez: tejszínhab, zöld citrom, marcipán
Elkészítése:
A piskótához a tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét a cukorral és a sóval kemény habbá verjük, belekavarjuk a tojássárgáját, a citromlével felfuttatott sütőport, majd a lisztet, a darált diót és a kakaót. Sütőpapírral bélelt tortaformában, előmelegített 180 fokos sütőben kb. 20 perc alatt megsütjük.
A krémhez a cukrot kissé megpirítjuk, felöntjük 2 dl pezsgővel, kissé összefőzzük, amíg a cukor elolvad. A maradék pezsgőt elkavarjuk a zselatinnal és a pudingporral, majd a szirupba belekavarjuk, és krémesre főzzük. A tejszínt kemény habbá verjük, majd belekavarjuk a langyos pudingkrémet és a citromhéjat. A krémet a kihűlt tortára simítjuk, majd hideg helyre tesszük, amíg a krém megdermed. Tejszínhabbal, zöld citrommal és marcipánvirágokkal díszítjük.

2013. december 23., hétfő

Boldog Karácsonyt!

Minden kedves olvasómnak Áldott, békés, boldog karácsonyt és sikerekben gazdag új esztendőt kívánok!

Somlói torta


Hozzávalók:
a sárga és a kakaós piskótákhoz: 6 tojás, 12 evőkanál cukor, 6 evőkanál víz, 1 tasak sütőpor, 1 evőkanál kakaó, 1 evőkanál darált dió, 10 evőkanál liszt.
Sárga vanília krém: 2,5 dl tej, 5 evőkanál cukor, 1 tasak vaníliás cukor, 1 tasak vaníliás pudingpor, 2 tojássárga, 4 dl tejszín, 10 dkg főzőcsokoládé.
Puncs öntet: 10 dkg mazsola,1,5 dl víz, 7 evőkanál cukor, 3 evőkanál l rum, reszelt citrom és narancshéj.
Csoki öntet: 2,5 dl víz, 12,5 dkg cukor, 2 evőkanál kakaó, 2 dkg vanília puding, 3 evőkanál rum, 1 tasak vaníliás cukor, 5 dkg csokoládé.
A díszítéshez: tejszínhab, darált dió.
Elkészítése:
Első lépésben készítsük el az önteteket. A sárga krémhez keverjük össze a pudingport a cukorral, a tojássárgájával, a vaníliás cukorral, és a tejjel. Ezt a masszát folytonos keverés közben sűrűre főzzük. A tejszínt felverjük, majd hozzáadjuk a kihűlt krémhez és összekeverjük. A krémet kétfelé osztjuk, a csokoládét 2 evőkanál tejszínnel felolvasztjuk és belekavarjuk a krém felébe.
A puncs öntethez a cukrot a vízzel fölforraljuk, levesszük a tűzről, belekavarjuk a maradék hozzávalókat, hagyjuk kihűlni.
A csoki öntethez a vizet a kétféle cukorral felforraljuk, majd levesszük a tűzről. A vanília pudingot és a kakaót kevés vízzel elkavarjuk, ráöntjük a forralt cukrot, kissé összefőzzük és belekavarjuk a csokit, majd mikor kihűlt, a rumot is hozzákavarjuk.
A piskótákhoz a tojások fehérjét felverjük kemény habbá, hozzáadjuk a cukrot, a vizet, és a sütőport. Ekkor hozzáadjuk a tojások sárgáját egyesével, összekeverjük, és három részre osztjuk a tésztát. A sárga piskótához 4 evőkanál l lisztet, a másikba 3 evőkanál lisztet és 1 evőkanál kakaót, míg a harmadikba 3 evőkanál lisztet és 1 evőkanál darált diót keverünk. Kikent tortaformában megsütjük a 3 lapot, kb. 10 perc alatt, mert nem lesz túl vastag. Ha a piskóta kihűlt, tepsibe tesszük, és elkezdjük rétegezni. A világos piskótát meglocsoljuk, majd kockára vágjuk és a csokoládé öntettel leöntjük.

A barna piskóta lapot meglocsoljuk kevés punccsal, rákenjük a világos krémet, rátesszük a diós lapot, ezt is meglocsoljuk, megkenjük a barna krémmel, majd rákanalazzuk a csokoládés piskótát, és elsimítjuk, leöntjük a csokoládé öntettel és tejszínhabbal, darált dióval díszítjük.

2013. december 22., vasárnap

Sertéskaraj pezsgős birsalmás káposztával


Hozzávalók 4 személyre:
60 dkg szeletelt bőrös sertéskaraj, 3 cikk fokhagyma, 1 evőkanál zsír, 1 fej káposzta, 1 nagyobb vagy 2 kisebb birsalma, 1 evőkanál almaecet, 1 evőkanál cukor, 2 dl száraz pezsgő, köménymag, só, bors.
Elkészítése:
A sertéskarajt sóval és borssal fűszerezzük, megszórjuk apróra vágott fokhagymával, és 2-3 órára hűtőbe tesszük. A zsírban megpirítjuk a húst, puhára főzzük, majd zsírjára sütjük.
A káposztát vékony csíkokra vágjuk, besózzuk, állni hagyjuk. A birsalmát lereszeljük, majd a káposztával összekeverjük. Egy edényben a cukrot kissé megpirítjuk, rátesszük a káposztát, sózzuk, borsozzuk, megszórjuk a köménymaggal. Az ecetet és kevés vizet öntünk alá, és lefödve félpuhára pároljuk. Ekkor aláöntjük a pezsgőt és készre főzzük.  A sült sertéskarajjal forrón tálaljuk. Szilveszteri malac vagy kacsasülthöz kitűnő köret. 

Orjaleves


Hozzávalók 4 személyre:
80 dkg orjacsont (nyakszirtcsont), 3 sárgarépa, 2 petrezselyemgyökér, 10 dkg zeller, 10 dkg karalábé, 1 hagyma, 2 cikk fokhagyma, 1 paprika, 5 dkg száraztészta, szemes bors, só, házi ételízesítő, petrezselyemzöld.
Elkészítése:
A húst megmossuk, majd hideg vízben főni tesszük. Amikor felforrt, a habját leszedjük, házi ételízesítővel, sóval és szemes borssal fűszerezzük. A zöldségeket megpucoljuk, majd a leveshez adjuk. Lassú tűzön főzzük, amíg a hús meg nem puhul. Ekkor a csontot kivesszük a levesből, a húst leszedjük róla, a levest pedig leszűrjük. A száraztésztát enyhén sós vízben kifőzzük és beletesszük a levesbe.  Tálaláskor a levest megszórjuk apróra vágott petrezselyemzölddel.

Tipp: Aki szereti, a zöldségeket a hússal együtt is visszateheti a levesbe. A csontról leszedett húst tálalhatjuk külön is: ecetes vagy céklás tormával kitűnő. 

Rakottas :)


Hozzávalók:
Személyenként 3 cl vodka, 2 cl bodzaszörp, néhány csepp tabasco szósz
Elkészítése:
A poharakba öntjük a bodzaszörpöt, rátöltjük a vodkát, majd 2-3 csepp tabasco szószt csepegtetünk a tetejére. Hideg téli estéken, nagyon jó melegítő ital.


2013. december 21., szombat

Legyezőkalács lépésről-lépésre


A hagyományos kalácsot is feldobhatjuk kevés fahéjas cukorral, kissé átformálva. A siker garantált, vigyázat függőséget okoz!

Hozzávalók a tésztához:
50 dkg liszt, 10 dkg vaj, 2 tojás, 8 dkg cukor, 1 tasak szárított élesztő, 1 citrom reszelt héja, kb. 1,5 dl tej, hogy jó gyúrható legyen, csipet só. 
A töltelékhez: 5 dkg olvasztott vaj, 15 dkg cukor, 1 teáskanál őrölt fahéj
A szóráshoz: porcukor
Elkészítése:
1. A tésztához az élesztőt kevés cukros tejben felfuttatjuk.

2. A lisztet a vajjal és a tojással elmorzsoljuk, majd hozzáadjuk a cukrot, a felfuttatott élesztőt, a citromhéjat, csipet sót, és a tejet. 

3. A tésztát jól meggyúrjuk, letakarva meleg helyen 1 órán át kelesztjük. 

4. Lisztezett deszkára borítjuk, téglalap alakúra nyújtjuk, majd megkenjük az olvasztott vajjal, keveset hagyunk, hogy a tetejét is meg tudjuk kenni.

5. A cukrot összekavarjuk a fahéjjal, keveset félreteszünk a tetejére, a többivel megszórjuk a vajas tésztát.

6. A tésztát hosszában 4 részre vágjuk, majd a tésztacsíkokat egymásra emeljük, majd 8 négyzetre vágjuk.

7. Kivajazunk egy kalácssütő formát, majd a tésztanégyzeteket belerakosgatjuk a formába, kissé elfordítva, így legyező formát kapunk, további 30 percet pihentetjük.

8. A megkelt tészta tetejét megkenjük a maradék olvasztott vajjal, és megszórjuk fahéjas cukorral.

9. Előmelegített 180 fokos sütőben kb. 35 perc alatt megsütjük. A sütőből kivéve 20-30 percet pihentetjük, majd porcukorral megszórva tálaljuk.
Tipp: fahéjas cukor helyett darált cukros dióval, vagy mákkal is megszórhatjuk!

2013. december 16., hétfő

Meggyes forralt bor


Hozzávalók:
1 üveg meggykompót, 4 evőkanál mandulalikőr vagy -kivonat, 7 dl vörösbor, 10 dkg cukor, 1 citrom, fahéjrúd, csillagánizs, szegfűszeg
Elkészítése:
A meggyet leszűrjük, meglocsoljuk a mandulalikőrrel, és állni hagyjuk. A levét összekeverjük a vörösborral meg a cukorral, majd felforraljuk. A citromot karikára vágjuk, és a fűszerekkel együtt kb. 10 percig a borban áztatjuk. Hőálló poharakba néhány szem meggyet teszünk, majd rászűrjük a forralt bort. 

Csokoládékrémes vendégváró


Elkészítettem a Vendégváró sütemény inverz változatát, nagyon finom és mutatós sütemény :)

Hozzávalók:
A piskótához: 3 tojás, 6 evőkanál cukor, 6 evőkanál liszt, 1/2 csomag sütőpor, 1 evőkanál kakaó, 2 evőkanál víz.
A lapokhoz: 25 dkg liszt, 5 dkg vaj vagy margarin, 5 dkg cukor, 1 tojás, 1 teáskanál sütőpor, 1 evőkanál citromlé, kevés langyos tej.
A krémhez: 20 dkg vaj, 20 dkg porcukor, 2 csomag vaníliás cukor, 3 dl tej, 1 tasak csokoládé ízű pudingpor
A mázhoz: 10 dkg étcsokoládé, 1 dl tejszín
Elkészítése:
A lapok hozzávalóiból könnyű tésztát gyúrunk, és egy tepsi zsírral bekent hátán 2 lapot sütünk.
A piskótához a tojásokat szétválasztjuk, a tojássárgáját kikavarjuk a cukorral, és fehéredésig keverjük. Belekeverjük a sütőporral elvegyített lisztet, a kakaót és a vizet. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, óvatosan fellazítjuk kevés habbal a cukros-lisztes sárgáját, majd lassan beleforgatjuk az összes habot. Sütőpapírral bélelt tepsiben 170 fokon megsütjük, amelyben a lapokat is sütöttük.
A krémhez a pudingot megfőzzük a tejben, majd kihűtjük. A vajat a porcukorral kikavarjuk, majd belekavarjuk a kihűlt pudingot meg a vaníliás cukrot. A krémet megfelezzük, és megtöltjük a süteményt.
Egy lapra rákenjük a krém felét, majd ráhelyezzük a kakaós piskótát, ezt megkenjük a maradék krémmel, majd beborítjuk a második lappal. Az étcsokoládét gőz fölött felolvasztjuk, belekavarjuk a tejszínt, és a sütemény tetejére kenjük. Egy éjszakát hagyjuk pihenni, amíg a lapok megpuhulnak.

Kockára vágva tálaljuk, nagyon finom és mutatós sütemény!

2013. december 11., szerda

Sonkás csirkemellrolád


Hozzávalók 4 személyre:
80 dkg csirkemell, 10 dkg bacon, 10-15 dkg vékonyra szeletelt sonka, 20 dkg mozzarella sajt vagy valamilyen lágy sajt, 6-8 cikk fokhagyma, 1 hagyma, só, bors, oregánó
Elkészítése:
A húst vékonyra szeleteljük, kissé kiverjük, sóval, borssal, oregánóval fűszerezzük. Egy folpackra szorosan egymás mellé lerakjuk a baconszeleteket, ráhelyezzük a csirkemellet, erre ráterítjük előbb a sonka, majd a mozzarellaszeleteket. A sonkaszeletekkel párhuzamosan szorosan feltekerjük, sütőedénybe fektetjük. A hagymát és a fokhagymát megpucoljuk, a hagymát nagyobb darabokra vágjuk. A rolád mellé rakjuk, kb. 1,5 dl vizet aláöntve, alufóliával letakarva előmelegített sütőben kb. egy órát pároljuk, majd födetlenül további 20-25 perc alatt pirosra sütjük. Hagyjuk kihűlni. Tálalás előtt a húst nem túl vékonyan felszeleteljük. 

Citromos halkrém


Hozzávalók 4 személyre:
1 doboz olajos halkonzerv, 1 doboz tonhal, 2-3 tojás, 1 teáskanál reszelt hagyma, 1 teáskanál mustár, 1 dl olaj, só, bors, citrom, zöldhagyma.
Elkészítése:
A tojásokat keményre főzzük, majd meghámozzuk, és 1 főtt tojássárga kivételével lereszeljük. A kétféle halkonzervet lecsepegtetjük, majd mixerrel pürésítjük, belekavarjuk a reszelt tojást, és a hagymát. A főtt tojássárgából a mustárral és az olajjal majonézt kavarunk, majd belevegyítjük a halkrémbe. Citromlével, sóval, borssal ízesítjük. Egy ovális tányérba kanalazzuk a krémet, és hal formára alakítjuk. Tálalás előtt a zöldhagymát 3-4 cm-es darabokra vágjuk, majd legyezőszerűen széthúzva uszonyokat formázunk belőle. A citromot hosszában félbevágjuk, vékonyan felszeleteljük, és kissé egymásra csúsztatva pikkelyszerűen kirakjuk a hal törzsét. Friss házi- vagy piritóskenyérrel tálaljuk.
Tipp: előző nap is elkészíthetjük, tálalásig tartsuk hideg helyen, különben könnyen ellágyulhat a krém. Ekkor a díszítést hagyjuk a tálalás előtti percekre.



Pezsgős csirke


Hozzávalók 4 személyre:
4 egész csirkecomb, 5 dkg vaj, 2 sárgarépa, 1 hagyma, 2 dl száraz pezsgő, 3 dl főzőtejszín, 1 tojássárgája, só, bors.
Elkészítése:
A csirkecombot megtisztítjuk, sózzuk, borsozzuk. Egy tűzálló tálat kivajazunk, belerakjuk a csirkecombokat, mellészórjuk a karikára vágott sárgarépát meg az apróra vágott hagymát. Kevés vizet öntünk alá, és előmelegített sütőben félpuhára főzzük. Ekkor a combokat kivesszük, egy lábasba tesszük. A tepsiben lévő párolóléhez öntjük a pezsgőt, felforraljuk, majd a csirkére öntjük. Lefödve puhára főzzük. A tejszínt elkeverjük a tojássárgájával, és állandóan kevergetve a pezsgős léhez adjuk. Ezt követően már forralni nem szabad. A kész csirkét a mártással és vajas metélttel tálaljuk.


2013. december 6., péntek

Csirkemell fehérboros mártással


Hozzávalók 4 személyre:
1 kg kicsontozott csirkemell, 1 hagyma, 2 dl száraz fehérbor, 0,5 dl tejszín, 1 evőkanál liszt, 1 dl tejföl, só, bors, majoránna, 8 csiperkegomba, 2 evőkanál tehéntúró, olaj.
a  burgonyafánkhoz: 50 dkg liszt, 50 dkg héjában főtt burgonya, 2 tojás, 1 tasak szárított élesztő, 1 dl langyos tej, 1 teáskanál cukor, 1 evőkanál só.
Elkészítése:
A csirkemelleket félbevágjuk, sózzuk borsozzuk, majd kevés olajon mindkét oldalát megpirítjuk. Egy tűzálló tálba rakjuk, és előmelegített sütőben 10-15 percig sütjük. A hagymát apróra vágjuk, kb. felét összekeverjük a túróval, majd kevés majoránnával, sóval és borssal ízesítjük. A gombákat megtisztítjuk, és megtöltjük a túrókrémmel. A töltött gombafejeket is a hús mellé rakjuk, és további 10 perc alatt megsütjük. Egy serpenyőben olajat hevítünk, a maradék hagymát megpároljuk, megszórjuk liszttel, kissé lepirítjuk, majd felöntjük a borral, a tejföllel és a tejszínnel. Összeforraljuk, sóval és borssal ízesítjük. A megsült csirkemellet felszeleteljük, meglocsoljuk a mártással, burgonyafánkkal és a töltött gombával tálaljuk.
A fánkhoz az élesztőt langyos cukros tejben felfuttatjuk, a krumplit meghámozzuk, áttörjük, a liszttel együtt egy mély tálba rakjuk, hozzáadjuk a lisztes keverékhez, majd beleütjük a tojásokat és hozzáadjuk a sót. Lágy tésztát gyúrunk és letakarva fél órát kelesztjük, majd lisztes kézzel kis gombócokat formázunk belőle és bő, forró olajban, alacsony lángon szép pirosra sütjük.

2013. december 4., szerda

Diótorta


Hozzávalók:
A sárga piskótához: 4 tojás, 8 evőkanál cukor, 4 evőkanál víz, 8 evőkanál liszt, 1 evőkanál olaj, 1 teáskanál sütőpor, csipet só, citromlé
A barna piskótához: 2 tojás, 5 dkg cukor,  2 dkg liszt, 2 evőkanál kakaópor, 2 evőkanál étkezési keményítő, 1 teáskanál sütőpor, csipetnyi só.
A krémhez: 2 tasak vaníliaízű pudingpor, 6 dl tej, 25 dkg vaj, 25 dkg porcukor, 2 tasak vaníliás cukor, 25-30 dkg darált dió
A sziruphoz: 1,5 dl víz, 3 evőkanál cukor, 3 evőkanál rum
Elkészítése:
A sziruphoz összefőzzük a hozzávalókat, majd hagyjuk kihűlni. A krémhez a pudingot megfőzzük a tejben. Miután a tűzről levettük, belekavarunk 2 evőkanál cukrot, ezután hagyjuk kihűlni. A vajat habosra kavarjuk a kétféle cukorral, majd összevegyítjük a kihűlt pudinggal, és belekavarunk 25 dkg darált diót.
A sárga piskótához habosra kavarjuk a tojássárgáját, a cukrot és az olajat, utána hozzáadjuk a vizet, a lisztet meg a kevés citromlével felfuttatott sütőport, végül pedig a kevés sóval kemény habbá vert tojásfehérjét. Sütőpapírral bélelt normál méretű tortaformában 180 fokon 30 perc alatt megsütjük.
A barna piskótához a tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét csipet sóval és a cukorral kemény habbá verjük, hozzáadjuk a tojássárgáját, majd a kakaót, a sütőporral elvegyített lisztet és a keményítőt. Kizsírozott vagy sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük, és előmelegített sütőben 170 fokon 30-35 perc alatt megsütjük. A sárga piskótát lapjában kettévágjuk, alul és felül sárga piskóta kerül, középre meg a barna. A piskótákat meglocsoljuk a rumos sziruppal, megtöltjük a diós krémmel, amiből keveset félreteszünk a torta bevonásához. Darált dióval és csokoládé- vagy vajas krémmel díszítjük.

2013. december 3., kedd

Nyúlcomb zöldségágyon



Hozzávalók 4 személyre:
nyúlcomb, 2 dl joghurt, 4 cikk fokhagyma, 1-1 zöld- és pirospaprika, 50 dkg sárgarépa, 40 dkg gomba, őrölt kömény, só, bors, olaj.
Elkészítése:
A nyúlcombot sóval, borssal fűszerezzük, megszórjuk a szeleteke vágott fokhagymával, és leöntjük a joghurttal. Jól beleforgatjuk, egy éjszakára hűtőbe tesszük.
Másnap kevés olajon körbesütjük a pácolt nyúlcombokat, vizet öntünk alá, puhára pároljuk, majd zsírjára sütjük. A körethez a kétféle paprikát és a sárgarépát csíkokra vágjuk, majd kevés olajon megpároljuk, megszórjuk őrölt köménnyel, sózzuk, borsozzuk. Amikor a sárgarépa félig megpuhult, hozzáadjuk a szeletekre vágott gombát, és készre főzzük.
A sült nyúlcombokat a párolt zöldségre helyezzük, és forrón tálaljuk.

2013. december 2., hétfő

Csokoládés-joghurtos sütemény




Hozzávalók:
a piskótához: 8 tojás, 12 dkg liszt, 6 dkg kakaó, 1 tasak sütőpor, 2 tasak vaníliás cukor, csipet só.
a krémhez: 30 dkg joghurt, 20 dkg főző csokoládé, 4 dl tejszín, 1 tasak zselatin, 5-10 dkg porcukor.
a mázhoz: 20 dkg étcsokoládé, 1 dl tejszín
Elkészítése:
A piskóta hozzávalóiból 2 darab négytojásos piskótát sütünk, tehát az alapanyagokat kettéosztjuk. A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét csipet sóval és a kétféle cukorral kemény habbá verjük, majd hozzáadjuk a tojássárgáját, végül pedig belekavarjuk a kakaót és a sütőporral elvegyített lisztet. Kizsírozott vagy sütőpapírral bélelt nagy tepsibe öntjük, és előmelegített sütőben 170 fokon 30-35 perc alatt megsütjük. Ugyanígy járunk el a maradék hozzávalóval is.
A krémhez kb. 10 dkg joghurtot kissé felmelegítünk, belekavarjuk a zselatinport, csomómentesre kavarjuk, majd hozzákavarjuk a maradék joghurthoz. Az étcsokoládét 2 dl  tejszínnel felolvasztjuk, és hagyjuk kihűlni. A maradék tejszínt felverjük, belekavarjuk a kihűlt csokoládékrémet meg a joghurtot, porcukorral ízesítjük, majd a krémet a két kihűlt piskóta közé töltjük.
A mázhoz az étcsokoládét összeolvasztjuk a tejszínnel, és rákenjük a süteményre. Hideg helyre tesszük, hogy megdermedjen, másnap szeleteljük.
Tipp: a krémbe kavarhatunk meggyet, áfonyát vagy bármilyen savanykás gyümölcsöt is.

Fokhagymás nyúlsült




Hozzávalók 4 személyre:
1 kisebb nyúl, 5 dkg szalonna, 5-6 cikk fokhagyma, 1 evőkanál zsír, 1 dl vörösbor, só, bors.
Elkészítése:
A nyulat összedaraboljuk, megtűzdeljük szalonna csíkokkal és fokhagymával, besózzuk, borsozzuk. A zsírt felforrósítjuk, majd a nyúlhúsra öntjük, vizet és bort öntünk alá, és fedő alatt puhára főzzük. Amikor a hús megpuhult, a vizet elfőzzük, majd fedő nélkül zsírjára sütjük. Burgonyapürével és salátával tálaljuk.
Tipp: mustárosan is elkészíthetjük, ami ugyanígy készül, azaz a nyúlhúst bekenjük mustárral, majd előmelegített sütőben megsütjük. Amikor a hús megpuhult, leöntjük 2 dl tejföllel, és további 10 percig sütjük.

Sertésbélszín gombaszósszal

Hozzávalók (4 személyre): 2 kisebb sertésbélszín, só, bors, 5 dkg vaj; a gombaszószhoz: 25 dkg gomba, 2 hagyma, 5 dkg vaj, 1 dl tej...