2014. január 28., kedd

Tepertős pogácsa

A  14. Blogkóstoló mostani fordulójának házigazdája a "Konyhalál" blog gazdája, aki Almási és Kovács Janka közös blogját ( http://csaak.blogspot.ro) sorsolta nekem. Már egy ideje ott lapul a hűtőmben a ledarált tepertő, és amikor megláttam a blogon tudtam, hogy azt fogom elkészíteni. Nagyon jól sikerült a pogácsa, annyit változtattam rajta, hogy több tepertőt használtam, így a hozzávalókat is kissé modosítottam. Köszönöm szépen a receptet!

Az eredeti recept itt található:
Hozzávalók:
60 dkg liszt, 2,5 dkg élesztő, 2 dl tej, 1 dl tejföl, 12 dkg margarin, 1 tojássárgája, 1 evőkanál só, 30 dkg tepertő, 1 teáskanál fekete bors, 1 kávéskanál cukor, 1 tojás a kenéshez
Elkészítése:
A fenti anyagokból a tepertő kivételével tésztát dagasztunk, majd 30 percig pihentetjük. A tepertőt ledaráljuk. Amikor a tészta megkelt, kinyújtjuk, megkenjük a tepertő egyharmadával, megszórjuk darált borssal, a tésztát gondolatban 3 részre osztjuk és összehajtjuk: alulról, felülről, az így kapott tésztacsíkot is megkenjük a tepertőkrémmel, megszórjuk a borssal és most jobbról, balról hajtjuk össze, óvatosan kinyújtjuk, megkenjük a maradék tepertővel, ezt is félbehajtjuk (alulról, felülről, jobbról, balról) és letakarva további 30 percet pihentetjük. Ekkor ujjnyi vastagra nyújtjuk, tetejét egy éles késsel berácsozzuk és pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk. A pogácsákat megkenjük a felvert tojással, és 180 fokos sütőben kb. 20 perc alatt megsütjük.


1 megjegyzés:

Györgyi írta...

Nagyon guszta lett, de a recept nem az én érdemem, mivel én is egy blogkóstolóra készítettem.