2014. január 28., kedd

Csöröge vagy forgácsfánk lépésről-lépésre

A csörögefánk a farsang elhagyhatatlan része. Nagyon gyorsan el lehet készíteni, egyszerűbb a kelesztett fánkoknál is. Többféle recept létezik, mindenki a sajátjára esküszik, próbáljátok ki ezt is, ígérem nem fogtok csalódni.

Hozzávalók:
25 dkg liszt, 5 dkg vaj, 1 evőkanál porcukor, 2 tojássárgája, 1,5 dl tejföl + joghurt fele-fele arányban, csipetnyi só, 1 kávéskanál szódabikarbóna, fél citrom reszelt héja;
a sütéshez: olaj;
a tálaláshoz: vaníliás porcukor
Elkészítése:
1. A joghurtba belekavarjuk a szódabikarbónát, majd az átszitált liszthez adjuk a tészta hozzávalóival.

2. Könnyű tésztát gyúrunk belőle, addig gyúrjuk, amíg már nem ragad a kézhez. Letakarva kb. 30 percet pihentetjük.

3. Félujjnyi vastagra nyújtjuk, derelyevágóval 3-4 cm széles csíkokat vágunk.

4.  Srégen 6-7 cm-es rombuszokra vágjuk, minden rombusz közepébe hosszanti irányban csíkot vágunk, majd ezen áthúzzuk a csücsköt.

5. Forró olajban szép pirosra sütjük.


6. Vaníliás porcukorba forgatjuk, és melegen tálaljuk.

1 megjegyzés:

Zsuzsa írta...

Judit Kedves, ha elfogadod, játékra szeretnélek invitálni, nézz be hozzám légyszíves! :)

Vörösboros gombapörkölt

Hozzávalók 4 személyre: 40-50 dkg gomba, 10 dkg császárszalonna, 2-3 hagyma, 1 dl vörösbor, só, bors, pirospaprika, petrezselyemzöld....