2014. január 15., szerda

Mákos-vaníliakrémes pite


Hozzávalók 
a tésztához: 30 dkg liszt, 15 dkg vaj, 10 dkg cukor, 1 tojás, 1.25 dl tej, 1 tasak élesztő, citromhéj, csipet só, tojás a kenéshez
A máktöltelékhez: 40 dkg darált mák, 8 dkg vaj, 15 dkg cukor, 5 dkg búzadara, 4 dl tej, 1 teáskanál citromhéj, csipet só.
A vanília krémhez: 4 dl tej, 1 tasak vaníliaízű pudingpor, 4 evőkanál cukor, 2 tasak vaníliás cukor, 10 dkg vaj, 2 tojás
Elkészítése:
A tésztához az élesztőt, 1 teáskanál cukorral és 1 teáskanál liszttel kevés langyos tejben felfuttatjuk. A lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk a puha vajat, az élesztőt, cukrot, a tojást, kissé megsózzuk, hozzáadjuk a citromhéjat és összedolgozzuk. Amíg a tészta kel, elkészítjük a tölteléket. A máktöltelékhez a tejet felmelegítjük, beletesszük a vajat és a cukrot, felforrósítjuk. Belekavarjuk a búzadarát meg a mákot, csipetnyi sóval és a citromhéjjal ízesítjük, majd alacsony hőfokon, állandó keverés közben kb. 5 percig főzzük. A pudingport elkavarjuk a tejjel, a tojássárgájával, és a kétféle cukorral, lassú tűzön megfőzzük, belekavarjuk a vajat, hagyjuk kihűlni, majd lassan hozzákeverjük a tojásfehérje kemény habját.  A megkelt tésztát átgyúrjuk, majd 2 részre osztjuk. Egyik lapot kinyújtjuk, kikent, kilisztezett tepsibe fektetjük, a szélét kissé felhúzzuk. Megkenjük a mákos töltelékkel, és egyenletesen eloszlatjuk rajta a vaníliakrémet. A második lapot is kinyújtjuk, majd beborítjuk vele a tésztát. Felvert tojással megkenjük, villával megszurkáljuk, és előmelegített 175 fokos sütőben, kb. 45 perc alatt megsütjük. A sütőből kivéve kihűtjük, majd szeleteljük.

Nincsenek megjegyzések:

Vörösboros gombapörkölt

Hozzávalók 4 személyre: 40-50 dkg gomba, 10 dkg császárszalonna, 2-3 hagyma, 1 dl vörösbor, só, bors, pirospaprika, petrezselyemzöld....