2014. április 18., péntek

Csalánfőzelék (hamis paraj)


Hozzávalók(4 személyre):
1 kg zsenge csalán, 3-4 cikk fokhagyma, 1 evőkanál zsír, 2 evőkanál liszt, kb. 3-4 dl tej, 1 dl tejföl, 1 zsömle, só, bors
Elkészítése:
A csalánt megtisztítjuk,  jól megmossuk,  majd enyhén sós vízben puhára főzzük, jól lecsepegtetjük. Miután kissé kihűlt apróra vágjuk. Kb. 1 dl tejben megáztatjuk a zsömlét, majd szitán áttörjük, vagy pépesítjük.
Az zsírból és lisztből világos rántást készítünk, ízesítjük a zúzott fokhagymával, hozzáadjuk a parajt, a zsömlét, és a tejfölt, sózzuk, borsozzuk, apránként felengedjük annyi tejjel, hogy főzelék sűrűségű legyen, jól kiforraljuk. 
Főtt vagy tükörtojással, de bundás kenyérrel, sült vagy főtt krumplival is nagyon finom.
Tipp: készíthetjük vegyesen spenóttal is,  fele-fele arányban!

3 megjegyzés:

Illéskrisz Konyhája írta...

Félek a csalántól, úgy tud csípni... Félve merítenék belőle, pedig nagyon guszta! :o) Áldott Húsvétot!

Katalin írta...

Jól néz ki :-) már másnál is láttam hasonlót, de én még nem ettem ilyet :-)
Boldog, békés szép ünnepet kívánok neked és kedves családodnak!

Nea írta...

Kedves Jutka! Békés, szép ünnepet, finom sonkát és jó bort kívánok az ünnepi asztalodra!

Vörösboros gombapörkölt

Hozzávalók 4 személyre: 40-50 dkg gomba, 10 dkg császárszalonna, 2-3 hagyma, 1 dl vörösbor, só, bors, pirospaprika, petrezselyemzöld....