2014. május 25., vasárnap

Mákos-kekszes sütemény


Hozzávalók:
a tésztához: 6 tojás fehérje, 20 dkg cukor, 10 dkg darált mák , 8 dkg kókuszreszelék, 3 evőkanál liszt, 1 tasak sütőpor, csipet só.
a krémhez: 6 tojás sárgája, 7 evőkanál cukor, 5 evőkanál liszt, 4 dl tej, 2 tasak vaníliás cukor, 25 dkg vaj.
a tetejére: háztartási keksz (kb 15 dkg), kókuszreszelék, 8 dkg étcsokoládé, 1,5 dl tejszín.
Elkészítése:

1. A tésztához a tojásokat szétválasztjuk, a tojásfehérjét kemény habbá verjük csipet sóval és a cukorral.

2. Mixerrel beledolgozzuk a többi hozzávalót.

3. Sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, 180 fokon kb. 15 percig sütjük.

4. A krémhez a tojássárgáját kikavarjuk a kétféle cukorral, hozzáadjuk a lisztet, csomómentesre kavarjuk, felöntjük a tejjel, és lassú tűzön főzzük, amíg besűrűsödik.

5. Amikor langyosra hűlt, hozzákavarjuk a vajat.

6. A krémet rákenjük a tésztára, kirakjuk háztartási keksszel.


7. A mázhoz a csokoládét összeolvasztjuk a tejszínnel, óvatosan a tésztára simítjuk, végül megszórjuk kókuszreszelékkel, hideg helyre tesszük. Pár óra múlva szépen lehet szeletelni.

1 megjegyzés:

Illéskrisz Konyhája írta...

Valami hasonlót sütöttem Húsvétra, de aztán elmaradt a posztolása... Nagyon guszta Nálad is... Lehet azért felteszem egyszer.

Vörösboros gombapörkölt

Hozzávalók 4 személyre: 40-50 dkg gomba, 10 dkg császárszalonna, 2-3 hagyma, 1 dl vörösbor, só, bors, pirospaprika, petrezselyemzöld....