2014. július 23., szerda

Császárszalonnás zöldbableves


Hozzávalók (4 személyre):
70 dkg zöldbab,25-30 dkg császárszalonna, 1 fej hagyma, 1 zöldpaprika, 1-2 sárgarépa, 2-3 krumpli(elhagyható), tojásnyi zsír, 1 evőkanál liszt, só, házi ételízesítő, 1 teáskanál cukor, 2 hámozott paradicsom vagy 1 dl paradicsomlé, pirospaprika, ecet, petrezselyemzöld.
Elkészítése:
A császárszalonnát csíkokra vágjuk, majd egy fazékban főni tesszük. A zöldbabot megtisztítjuk, 3-4 cm-es darabokra vágjuk, megmossuk. A krumplit meghámozzuk, megmossuk, és kockára daraboljuk. A hagymát apróra vágjuk, kevés zsíron üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a csíkokra vágott paprikát, az apróra vágott sárgarépát, és feltöltjük vízzel. Beletesszük a zöldbabot meg a krumplit, sóval, borssal és házi ételízesítővel fűszerezzük. Fedő alatt lassan puhára főzzük. Amikor a hús megpuhult, a leveshez adjuk a főzőlével együtt, vigyázva, hogy ne sózzuk el a levest. Ekkor hozzáadjuk a feldarabolt paradicsomot vagy a paradicsomlét, és megszórjuk apróra vágott petrezselyemzölddel. A zsírból és lisztből paprikás rántást készítünk, és berántjuk a levest. Tálalás előtt kevés cukorral, ízlés szerint ecettel fűszerezzük. Tejfölt is kínálhatunk mellé.

Tipp: császárszalonna helyett csülökkel is készíthetjük.

Nincsenek megjegyzések: