2014. július 23., szerda

Libasült egresszósszal


Hozzávalók (4 személyre):
1,5 kg libahús, só, bors, zsiradék.
Az egresszószhoz: 50 dkg egres (kompót), 1 evőkanál vaj vagy zsír, 1 evőkanál liszt, 5-6 dkg cukor, 2 evőkanál tejföl, só.
Elkészítése:
A libahúst feldaraboljuk, sóval és borssal fűszerezzük, hőálló edénybe helyezzük, és néhány órára hűtőbe tesszük. Egy serpenyőben felforrósítjuk a zsírt, ráöntjük a húsra, és kevés vizet aláöntve, fedő alatt puhára pároljuk. Amikor a hús megpuhult, fedő nélkül pirosra sütjük.
A megtisztított és megmosott egrest kevés vízben felforraljuk, hozzáadjuk a cukrot, és kissé megsózzuk. A vajból (zsír) és a lisztből világos rántást készítünk, felengedjük 2 dl vízzel, és kis lángon simára keverjük. Belekavarjuk a tejfölt, hozzáadjuk az egrest, és kavargatva kis lángon főzzük, míg kellően be nem sűrűsödik.
A sült libahúst az egresszósszal tálaljuk.
Liba helyett kacsa vagy csirkehússal is kínálhatjuk.
Kompóttal is elkészíthetjük.

1 megjegyzés:

Anikó írta...

Juditkám ez csodás lehetett, ha előre tudom odautaztam volna erre az ebédre, meghalok mindkettőért, így együtt még soha nem ettem képzeld:-)))