2014. szeptember 16., kedd

Vargányával töltött sertésrolád


Hozzávalók:
8 szelet fehérkaraj, 20 dkg friss vargánya, 8 szelet császárszalonna, 1 hagyma, 1 nagyobb paradicsom, 2-3 sárgarépa, 1-2 evőkanál mustár, 5 -7 dl húsalaplé, 2 dl tejföl, só, bors, 1 teáskanál liszt, olaj;
körethez: bármilyen tészta
Elkészítése:

A hússzeleteket kiklopfoljuk, tetszés szerint fűszerezzük. A vargányát szeletekre vágjuk. Minden hússzeletre fektetünk egy-egy szalonnaszeletet, és ráteszünk 2-3 szelet vargányát. Szorosan feltekerjük, hústűvel összetűzzük. Kevés olajon körbepirítjuk a tekercseket, majd a visszamaradt olajban  megpároljuk a felaprított hagymát. Amikor a hagyma üvegesre párolódott, felöntjük forró húslével, hozzáadjuk a megtisztított sárgarépát meg a hámozott paradicsomot, majd belehelyezzük a húsroládokat. Időközben figyeljünk, hogy az elpárolgó folyadékot forró vízzel pótoljuk. Lefödve kis lángon egy órán át pároljuk, majd a hústekercseket kiszedjük. A maradék pecsenyeléből elkészítjük a szószt: a benne lévő sárgarépát és a paradicsomot villával vagy botmixerrel pürésítjük. A lisztet csomómentesre keverjük kevés vízzel, és hozzákavarjuk a tejfölt. Ezután a pecsenyelébe tesszük a mustárt, beleöntjük a tejfölös lisztet, megsózzuk, összeforraljuk, végül a hústekercseket visszahelyezzük a szószba. Főtt tésztával tálaljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Vörösboros gombapörkölt

Hozzávalók 4 személyre: 40-50 dkg gomba, 10 dkg császárszalonna, 2-3 hagyma, 1 dl vörösbor, só, bors, pirospaprika, petrezselyemzöld....