2014. október 19., vasárnap

Tiramisukrémes sütemény


Hozzávalók a piskótához:
8 tojás, 20 dkg cukor, 8 dkg liszt, 8 evőkanál kakaó, 8 evőkanál étkezési keményítő, 2 teáskanál sütőpor, csipetnyi só.
a krémhez: 4 tojássárgája, 25 dkg cukor, 25 dkg mascarpone, 5 dl tejszín, vaníliaaroma vagy 2 tasak vaníliás cukor, 10 g zselatin.
a szóráshoz: kakaó
Elkészítése:
A tortalaphoz a tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét csipet sóval és a cukorral kemény habbá verjük, hozzáadjuk a tojássárgáját, majd a kakaót, a sütőporral elvegyített lisztet, és a keményítőt. A masszát két részre osztjuk, és kizsírozott vagy sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk, és előmelegített sütőben 170 fokon 25-30 perc alatt megsütjük, majd kihűtjük.
A zselatint 0,5 dl vízben feloldjuk. A krémhez a tojássárgáját vízgőz fölött fehéredésig kavarjuk a cukorral, hozzáadjuk a zselatint, hagyjuk kihűlni. A mascarponét kikavarjuk, kanalanként adagolva beledolgozzuk a kihűlt tojáskrémet, a vanília aromát és a kemény habbá vert tejszínt. Az egyik lapra kenjük a krém felét, megszórjuk kakaóval, beborítjuk a második lappal, majd a maradék krémet rákenjük, és ezt is megszórjuk kakaóval. Pár órára hűtőszekrénybe tesszük, majd kockára vágva tálaljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Sertésbélszín gombaszósszal

Hozzávalók (4 személyre): 2 kisebb sertésbélszín, só, bors, 5 dkg vaj; a gombaszószhoz: 25 dkg gomba, 2 hagyma, 5 dkg vaj, 1 dl tej...