2014. október 11., szombat

Vajgaluskás bableves


Hozzávalók 4 személyre: 
40 dkg csülök, 30 dkg száraz fehérbab, 1 hagyma, 2 cikk fokhagyma, 2 sárgarépa, 1 evőkanál liszt, 1 evőkanál zsír, 2 dl paradicsomlé, házi ételízesítő, só, fűszerpaprika, ecetes tárkony;
a vajgaluskához: 1 tojás, 1 evőkanál puha vaj, 2-3 evőkanál liszt, csipet só.
Elkészítése:
A paszulyt előző este hideg vízbe áztatjuk. A füstölt csülköt megmossuk, és hideg vízben főni tesszük. Hozzáadjuk az apróra vágott hagymát meg a zúzott fokhagymát. Mikor a hús félig megfőtt, hozzáadjuk a babot, a megtisztított, karikára vágott sárgarépát, a házi ételízesítőt meg a tárkonyt, ha szükség megsózzuk. Mikor a hús megfőtt, kivesszük, kicsit hűlni hagyjuk, kockára vágjuk, és visszatesszük a levesbe. A vajgaluska hozzávalóit elkavarjuk, és teáskanállal a levesbe szaggatjuk. A zsíron világosra pirítjuk a lisztet, félrehúzzuk, belekavarjuk a fűszerpaprikát, felöntjük a paradicsomlével, csomómentesre kavarjuk, a levesre töltjük, végül kiforraljuk. Hagymával és friss kenyérrel tálaljuk. Tejfölt is kínálhatunk mellé.

Nincsenek megjegyzések:

Sertésnyakkaraj barna mártással

Hozzávalók 4 személyre: 1,5  kg nyakkaraj, 1 nagyobb sárgarépa, 10 dkg zellergyökér, 1 hagyma, 2 cikk fokhagyma, 1 petrezselyem gyökér...