2014. október 24., péntek

Vörös lencseleves vargányával


Hozzávalók 4 személyre:
25 dkg vörös lencse, 1 hagyma, 1 evőkanál sűrített paradicsom, 4 dl zöldségalaplé, 2 cikk fokhagyma, 1 evőkanál olíva olaj, 1,5 dl tejföl, 1 evőkanál liszt, 10 dkg vargánya, pirított kenyérkocka, 1-2 babérlevél, őrölt kömény, só, bors, zsír vagy olaj.
Elkészítése:
A lencsét hideg vízben egy éjszakára beáztatjuk. A hagymát megpucoljuk, apróra vágjuk. Az olajban megpároljuk, hozzáadjuk a sűrített paradicsomot, a durvára vágott fokhagymát, és összepároljuk. Beletesszük a lencsét, a zöldségalaplével feltöltjük, ha szükség vízzel pótoljuk. Őrölt köménnyel, borssal és sóval fűszerezzük, hozzáadjuk a babérlevelet, majd puhára főzzük. Miután a babérlevelet kivettük, a levest pürésítjük, hozzáadjuk a liszttel elkevert tejfölt, és besűrítjük a levest. A vargányát szeletekre vágjuk, majd forró zsiradékon megsütjük. A levest a pirított vargányaszeletekkel és pirított kenyérkockával tálaljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Sertésbélszín gombaszósszal

Hozzávalók (4 személyre): 2 kisebb sertésbélszín, só, bors, 5 dkg vaj; a gombaszószhoz: 25 dkg gomba, 2 hagyma, 5 dkg vaj, 1 dl tej...