2014. december 16., kedd

Áfonyás máktorta sütés nélkül


Hozzávalók:
a laphoz: 20 dkg édes keksz, 5 dkg puha vaj, kávé.
a krémhez: 25 dkg krémsajt, 3 dl tejszín, 10-15 dkg porcukor, 10 dkg darált mák, 10 g zselatin, fagyasztott áfonya.
Elkészítése:
A laphoz a darált kekszet összekavarjuk az olvasztott vajjal, majd annyi kávét öntünk hozzá, hogy jól dolgozható massza legyen. 26 cm-es tortaforma aljára nyomkodjuk. A zselatinport elkeverjük 1 dl hideg vízben, majd lassú tűzön kavargatva langyosra melegítjük, míg fel nem oldódik. A krémsajtot krémesre kavarjuk a porcukorral, belekavarjuk a darált mákot, a kemény habbá vert tejszínt, meg a zselatint, végül óvatosan beleforgatjuk az áfonyát. A krémet a tortaformába simítjuk, és 4-5 órára hűtőszekrénybe tesszük dermedni. Áfonyával vagy csokoládéforgáccsal, marcipánnal díszítjük. Ezután szépen szeletelhető.

Nincsenek megjegyzések:

Pástétom lestyánnal és aszalt szilvával

Hozzávalók: 20 dkg sertés májkrém, 5 dkg vaj, pár szál friss lestyánlevél, 2-3 szem aszalt szilva (elhagyható), só, bors, friss baget...