2015. március 17., kedd

Muroktorta


Hozzávalók:
a tésztához: 5 tojás, 25 dkg sárgarépa(murok), 15 dkg dióbél, 15 dkg liszt, 20 dkg cukor, 1 citrom, 1 tasak sütőpor, 1 teáskanál őrölt fahéj, 1 csipet só;
a krémhez: 25 dkg krémsajt (mascarpone), 1 tasak vaníliás cukor, 5 dkg porcukor, 2,5 dl habtejszín, 10 g zselatin, 1 narancs leve; 
a citrommázhoz: 2 evőkanál citromlé, 10 dkg porcukor; 
a díszítéshez: marcipán, narancs, tejszínhab.

Elkészítése:
A sárgarépát meghámozzuk és finomra reszeljük, a dióbelet megőröljük, a tojásokat kettéválasztjuk. A tojásfehérjét 1 csipet sóval kemény habbá verjük. A tojássárgáját habosra keverjük a cukorral, belereszeljük a citrom héját, hozzáadjuk a citromlével felhabosított sütőport. Beleforgatjuk a hab egyharmadát, majd a maradék habbal felváltva a lisztet, a fahéjat és a diót, végül pedig hozzáadjuk a sárgarépát is, és lazán összedolgozzuk. Vajjal kikent tortaformába simítjuk, előmelegített 170 fokos sütőben 40-45 perc alatt megsütjük. A citrommázhoz a citromlevet fényesre kavarjuk a porcukorral, majd a kihűlt tortára simítjuk. A zselatint elkavarjuk a narancslében, kissé felmelegítjük, hogy a zselatin jól feloldódjon. A krémhez kemény habbá verjük a tejszínt, keveset félreteszünk a díszítéshez. A krémsajtot simára kavarjuk a kétféle cukorral, majd összevegyítjük a zselatinnal és a tejszínhabbal. A krémet a tortára simítjuk, tejszínhabbal, marcipánnal és naranccsal díszítjük. 

Nincsenek megjegyzések:

Sertésbélszín gombaszósszal

Hozzávalók (4 személyre): 2 kisebb sertésbélszín, só, bors, 5 dkg vaj; a gombaszószhoz: 25 dkg gomba, 2 hagyma, 5 dkg vaj, 1 dl tej...