2015. április 3., péntek

Savanyú bárányleves grízgaluskával


Hozzávalók (4 személyre):
1 kg bárányhús, 1 nagy fej hagyma, 3 sárgarépa, 1 zeller, 1 paszternák, 5 dkg vaj, lestyán, citromlé, só, bors, házi ételízesítő; 
a galuskához: 1 tojás, 3-4 evőkanál gríz, 1 teáskanál olaj, csipet só.
Elkészítése:
A bárányhúst feldaraboljuk, egy nagy fazékba helyezzük, felöntjük vízzel, és odatesszük főni. Ha felforrt a habját leszedjük, majd sóval, borssal és házi ételízesítővel fűszerezzük. Egy serpenyőben megolvasztjuk a vajat, majd beletesszük az apróra vágott hagymát, sárgarépát, paszternákot és zellert. Addig pároljuk, amíg félig meg nem puhulnak, majd a leveshez adjuk az apróra vágott lestyánnal együtt, és készre főzzük.
A galuskához a tojásfehérjét felverjük egy csipet sóval, belevegyítjük a tojássárgáját, az olajat, és vékony sugárban hozzáadjuk a grízt is, annyit, hogy összeálló, de nem kemény masszát kapjunk. Jól kikeverjük, és lobogó, enyhén sós vízbe egy kanállal galuskákat szaggatunk belőle. Takaréklángon 10-15 percig főzzük. Miután elzárjuk a lángot, még hagyjuk a forró vízben dagadni, majd leszűrjük, enyhén átöblítjük, és úgy tesszük a levesbe, citromlével ízesítjük. 

1 megjegyzés:

Katalin írta...

Nagyon finom lehet!
Kellemes ünnepeket kívánok Neked és családodnak!