2015. június 4., csütörtök

Tejfölös pulykaleves grízgaluskával



Hozzávalók (4 személyre):
40 dkg pulykahús, 1 hagyma, 2 cikk fokhagyma, 2 sárgarépa, 1 petrezselyemgyökér, 10 dkg zeller, 1 kisebb zöldpaprika, só, bors, házi ételízesítő, friss tárkony, tárkonyecet, petrezselyemzöld, 1 tojássárgája, 1 dl tejföl; a galuskához: 1 tojás, 3-4 evőkanál gríz, 1 teáskanál olaj, 1 csipet só.
Elkészítése:
A pulykahúst fazékba tesszük, felöntjük annyi hideg vízzel, amennyi jól ellepi, forrásig hevítjük. Amikor felforrt, a habját leszedjük, majd házi ételízesítővel, sóval és borssal fűszerezzük. Fedő nélkül, lassú forralással, gyöngyöztetve fél óráig főzzük. Ezután beletesszük a karikára vágott sárgarépát meg petrezselyemgyökeret, a csíkokra vágott zöldpaprikát, az apróra vágott zellert, a hagymát egészben hagyva, majd továbbra is lassú gyöngyöztető forralással, fedő nélkül főzzük. Miután a hús megfőtt, kivesszük a levesből, kockára vágjuk, majd visszatesszük (a hagymát ekkor kivesszük). Beleszaggatjuk a galuskákat, hozzáadjuk az apróra vágott tárkonyt és petrezselyemzöldet, illetve tárkonyecettel savanyítjuk. A galuskához a tojásfehérjét felverjük egy csipet sóval, belevegyítjük a tojássárgáját meg az olajat, és vékony sugárban hozzáadjuk a grízt is, annyit, hogy összeálló, de nem kemény masszát kapjunk. Jól kikeverjük, és kanállal galuskákat szaggatunk belőle. Takaréklángon 10-15 percig főzzük. Miután a galuskák feljöttek a leves felszínére, a tojássárgáját elkavarjuk a tejföllel, belekeverjük a zúzott fokhagymát, óvatosan a leveshez öntjük, vigyázva, hogy ne törjenek össze a galuskák, és egyet forralunk rajta.
EK. 2015. június

Nincsenek megjegyzések:

Sertésbélszín gombaszósszal

Hozzávalók (4 személyre): 2 kisebb sertésbélszín, só, bors, 5 dkg vaj; a gombaszószhoz: 25 dkg gomba, 2 hagyma, 5 dkg vaj, 1 dl tej...