2015. szeptember 14., hétfő

Madártej szelet


Hozzávalók:
A tésztához: 8 tojásfehérje, 8 evőkanál liszt, 8 evőkanál cukor, 1 tasak sütőpor, citromlé, csipet só;
a krémhez: 8 tojássárgája, 20 dkg cukor, 5 evőkanál liszt, 2 tasak vaníliás cukor, 4 dl tej, 25 dkg vaj; 
a tetejére: 4 dl habtejszín, 1 teáskanál zselatin, csokoládéreszelék vagy kakaó.
Elkészítése:
A tojásfehérjét csipet sóval és a cukorral kemény habbá verjük, óvatosan belekeverjük a lisztet és a citromlével felhaboztatott sütőport. Egy sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk, és előmelegített sütőben 170 fokon 20-25 perc alatt megsütjük, majd kihűtjük. A krémhez a tojássárgáját 10 dkg cukorral és a vaníliás cukorral habosra kavarjuk, egy dl. tejjel felhígítjuk, belekavarjuk a lisztet, a maradék tejet felforraljuk, majd hozzáöntjük a keveréket, és sűrű krémmé főzzük, hagyjuk kihűlni. A vajat a maradék porcukorral krémesre kavarjuk, majd összevegyítjük a tojáskrémmel. A krémet a tésztára kenjük. A zselatint 2 evőkanál hideg vízbe áztatjuk, kissé felmelegítjük, a tejszínt kemény habbá verjük, belekavarjuk a zselatint és a sütemény tetejére kenjük. Csokoládéforgáccsal, olvasztott csokoládéval vagy kakaóval díszítjük.

Tipp: eredetileg a tejszínhabba nem jár zselatin, így szépen szeletelhető!

1 megjegyzés:

Éva írta...

Nagyon szép és biztos finom! Még eddig ezt a süteményt sem készítettem el pedig de sok helyen csodáltam már rá :)

Sertésnyakkaraj barna mártással

Hozzávalók 4 személyre: 1,5  kg nyakkaraj, 1 nagyobb sárgarépa, 10 dkg zellergyökér, 1 hagyma, 2 cikk fokhagyma, 1 petrezselyem gyökér...