2015. október 10., szombat

Szőlős túrótorta


Hozzávalók:
a piskótához: 4 tojás, 8 evőkanál cukor, 8 evőkanál liszt, 4 evőkanál víz, 1 teáskanál sütőpor, citromlé, csipetnyi só; a krémhez: 25 dkg mascarpone, 10 dkg tehéntúró, 5 dl tejszín, 15 dkg porcukor, 2 tasak vaníliás cukor, 10 dkg szőlő, 10 g zselatin; a díszítéshez: tejszínhab, szőlő.
Elkészítése: 
A piskótához a tojássárgáját habosra kavarjuk a cukorral, hozzáadjuk a vizet, majd belevegyítjük a lisztet és a citromlével felhabosított sütőport. A tojásfehérjét kemény habbá verjük a sóval, és szép lassan beleforgatjuk a masszába. Sütőpapírral bélelt formában 170 fokon 35 perc alatt megsütjük. A zselatint elkavarjuk 3-4 evőkanál vízben, felmelegítjük (nem szabad főzni).  A mascarponét a kétféle cukorral simára dolgozzuk, folyamatosan kavarva hozzáadjuk a zselatint. A tejszínt kemény habbá verjük, kétharmadát és a krémsajtba vegyítjük, megtöltjük vele a kettévágott piskótát, megrakjuk szőlőszemekkel. Befedjük a piskótával, erre jön a tehéntúrós krém. Ehhez a tehéntúrót a félretett tejszínnel elkavarjuk, és a tortára kenjük. Néhány órára hűtőszekrénybe tesszük, szőlőszemekkel és tejszínhabbal díszítjük.
EK. 2015 október

Nincsenek megjegyzések:

Sertésnyakkaraj barna mártással

Hozzávalók 4 személyre: 1,5  kg nyakkaraj, 1 nagyobb sárgarépa, 10 dkg zellergyökér, 1 hagyma, 2 cikk fokhagyma, 1 petrezselyem gyökér...