2015. október 29., csütörtök

Tejkaramellás krémes


Hozzávalók: 
a tésztához: 50 dkg liszt, 15-20 dkg vaj vagy 10 dkg zsír, 1 tasak sütőpor, 2 tojás, 20 dkg cukor, csipet só kevés tej.
a töltelékhez: 20 dkg cukor, 6 dl tej, 5 evőkanál liszt, 20 dkg vaj.
a mázhoz: 10 dkg fehér- vagy barna csokoládé, 0,5 dl tejszín.

Elkészítése: 
A lapokhoz hozzávalóit összegyúrjuk. Fóliába csomagolva legalább fél órára hűtőszekrénybe tesszük dermedni. Ezután 4 egyenlő részre osztjuk, és egyenként téglalap alakúra nyújtjuk, a lehető legvékonyabbra. Tepsi hátán 7-8 perc alatt megsütjük.
A krémhez a cukrot egy edényben felolvasztjuk, világosbarnára karamellizáljuk, felöntjük 1 dl forró vízzel, majd 2 dl forró tejjel, addig főzzük, amíg elolvad a cukor.
A lisztet a maradék tejjel csomómentesre kavarjuk, majd belekavarjuk a felolvadt karamellbe, és addig kavarjuk, amíg összeolvadnak.
Ekkor levesszük a tűzről, és hozzákavarjuk a vajat. A krémet kissé hűlni hagyjuk, majd megtöltjük vele a lapokat.
A mázhoz vízgőz fölött a csokoládét a tejszínnel összeolvasztjuk, a tészta tetejére kenjük, díszíthetjük barna csokoládéval.


Nincsenek megjegyzések:

Sertésbélszín gombaszósszal

Hozzávalók (4 személyre): 2 kisebb sertésbélszín, só, bors, 5 dkg vaj; a gombaszószhoz: 25 dkg gomba, 2 hagyma, 5 dkg vaj, 1 dl tej...