2015. december 10., csütörtök

Sült lazac sárgarépával és rizzsel


Hozzávalók (4 személyre):
4 közepes nagyságú lazacfilé, 3 cikk fokhagyma, só, bors, kb. 1 evőkanál vaj, citromlé;
a körethez: 40 dkg sárgarépa, vaj, petrezselyemzöld, só;
a zöldborsós rizshez: 25 dkg rizs, 10 dkg zöldborsó, 5 dkg vaj, 1 evőkanál házi ételízesítő.
Elkészítése:
A lazacot nagyobb szeletekre vágjuk, sózzuk, borsozzuk, jól bedörzsöljük a zúzott fokhagymával, citromlével meglocsoljuk, és kb. 30 percre hideg helyre tesszük.
A sárgarépát meghámozzuk, ha nagyobb, karikára vágjuk, kevés sós vízben megfőzzük. A vajat felforrósítjuk, hozzáadjuk a főtt, leszűrt sárgarépát, megszórjuk apróra vágott petrezselyemzölddel, és kissé összesütjük.
A zöldborsót enyhén sós vízben puhára főzzük. A vajat megolvasztjuk, hozzáadjuk az átmosott, jól lecsöpögtetett rizst, és fehéredésig pároljuk. Ételízesítővel fűszerezzük, felöntjük dupla mennyiségű forró vízzel, mint amennyi a rizs, és puhára főzzük. Mikor megfőtt, hozzáadjuk a zöldborsót, összekavarjuk, és lefedve 15 percig pihenni hagyjuk.

A lazacot papírtörlőre szedjük, jól leitatjuk róla a vizet, megborsozzuk, a vajat felforrósítjuk, majd a szeletek mindkét oldalát 3-4 perc alatt megsütjük. A vajas sárgarépával és a zöldborsós rizzsel, azonnal tálaljuk.
KT. 2015.12.

Nincsenek megjegyzések:

Sertésnyakkaraj barna mártással

Hozzávalók 4 személyre: 1,5  kg nyakkaraj, 1 nagyobb sárgarépa, 10 dkg zellergyökér, 1 hagyma, 2 cikk fokhagyma, 1 petrezselyem gyökér...