2015. december 30., szerda

Korhelyleves húsgombóccal


Hozzávalók (4 személyre):
1 db csontos hús, 30 dkg kolbászhús, 20 dkg savanyú káposzta, 1 hagyma, 2-3 sárgarépa, 1-2 petrezselyemgyökér, 1 evőkanál paradicsompüré, 3 evőkanál rizs, só, bors, lestyán, petrezselyemzöld, 3 dl káposztalé.
Elkészítése:
A savanyú káposztát vékonyra vágjuk, hideg vízben átmossuk. A húsos (de nem zsíros) csontokat bő hideg vízben, kevés sóval főni tesszük. 20-30 perc főzés után lehabozzuk, hozzáadjuk az apróra vágott leveszöldséget, a káposztát, és a paradicsompürét, sóval, borssal fűszerezzük. Addig főzzük, amíg minden megpuhul. Akkor, a húst leszedjük a csontokról és visszatesszük a levesbe, hozzáadjuk a megmosott rizst, felforraljuk, a kolbászhúsból apró gombócokat készítünk és belefőzzük a levesbe. Külön edényben a káposztalevet felforrósítjuk és ebből annyit öntünk a leveshez, hogy kellemesen savanyú legyen és kissé összeforraljuk. Petrezselyemzölddel és lestyánnal megszórjuk, friss házikenyérrel tálaljuk.

Tipp: Ha nincs kolbászhús, friss kolbásszal is elkészíthetjük, amit kibontunk és ugyanúgy gombócokat formálhatunk.
Káposztás Könyv 2015.

2015. december 20., vasárnap

Székely szelet


Hozzávalók (4 személyre):
8 szelet karaj, 1 kisebb savanyú káposzta, 2 dl paradicsomlé, só, bors, liszt, kapor, csombor, zsír.
Elkészítése: 
A káposztának kivágjuk a torzsáját és a leveleket szétbontjuk. A káposztaleveleket megormozzuk, annyi káposztalevelet, ahány szelet karaj van félretesszük, a maradék káposztát vékonyra vágjuk. A karajszeleteket kissé kiklopfoljuk, ha nagyok a szeletek félbe vágjuk, sóval, borssal fűszerezzük, lisztbe mártjuk, és forró zsíron mindkét oldalát 2-3 perc alatt megsütjük. Az elősütött karajszeleteket egy-egy káposztalevélbe csomagoljuk, és egy fazékba fektetjük. Mellé kanalazzuk a vékonyra vágott káposztát, megszórjuk kaporral meg csomborral, ráöntjük a paradicsomlét, feltöltjük annyi vízzel, amennyi ellepi, majd puhára főzzük. Tejföllel és csípős paprikával tálaljuk.
Tipp: friss káposztából is készíthetjük, úgy a káposztát enyhén sós vízben meglobbasztjuk, így a leveleket könnyen szétszedhetjük, majd a fent leírtak alapján járunk el.
Káposztás Könyv 2015.

2015. december 10., csütörtök

Sült lazac sárgarépával és rizzsel


Hozzávalók (4 személyre):
4 közepes nagyságú lazacfilé, 3 cikk fokhagyma, só, bors, kb. 1 evőkanál vaj, citromlé;
a körethez: 40 dkg sárgarépa, vaj, petrezselyemzöld, só;
a zöldborsós rizshez: 25 dkg rizs, 10 dkg zöldborsó, 5 dkg vaj, 1 evőkanál házi ételízesítő.
Elkészítése:
A lazacot nagyobb szeletekre vágjuk, sózzuk, borsozzuk, jól bedörzsöljük a zúzott fokhagymával, citromlével meglocsoljuk, és kb. 30 percre hideg helyre tesszük.
A sárgarépát meghámozzuk, ha nagyobb, karikára vágjuk, kevés sós vízben megfőzzük. A vajat felforrósítjuk, hozzáadjuk a főtt, leszűrt sárgarépát, megszórjuk apróra vágott petrezselyemzölddel, és kissé összesütjük.
A zöldborsót enyhén sós vízben puhára főzzük. A vajat megolvasztjuk, hozzáadjuk az átmosott, jól lecsöpögtetett rizst, és fehéredésig pároljuk. Ételízesítővel fűszerezzük, felöntjük dupla mennyiségű forró vízzel, mint amennyi a rizs, és puhára főzzük. Mikor megfőtt, hozzáadjuk a zöldborsót, összekavarjuk, és lefedve 15 percig pihenni hagyjuk.

A lazacot papírtörlőre szedjük, jól leitatjuk róla a vizet, megborsozzuk, a vajat felforrósítjuk, majd a szeletek mindkét oldalát 3-4 perc alatt megsütjük. A vajas sárgarépával és a zöldborsós rizzsel, azonnal tálaljuk.
KT. 2015.12.