2016. február 20., szombat

Román halleves


Hozzávalók (4 személyre):
1,5 kg friss hal vegyesen (ponty, csuka, kárász), 1 hagyma, 1 paszternák, 20 dkg zeller, 1 kisebb paprika, 2-3 hámozott paradicsom, 3 krumpli, petrezselyemzöld, lestyán, só, bors, halfűszer, ecet; továbbá: 2 dl tejföl, 2-3 cikk fokhagyma.
Elkészítése:
A friss halat megtisztítjuk, felbontjuk, a halfejet, a hasaalját és a farkát levágjuk. A haldarabokat besózzuk, és 1-2 órán át állni hagyjuk. Lábasba tesszük a halfejet, a hasaalját, a farkát, feltöltjük vízzel és főni tesszük. Amikor a halfejek jól megfőttek, leszűrjük, a levébe tesszük az apróra vágott zöldséget, a zöldfűszereket, a kockára vágott krumplit, borsozzuk, ecettel savanyítjuk és puhára főzzük, ekkor hozzáadjuk a haldarabokat, kb. 10 perc alatt készre főzzük, kiszedjük a halat a levesből, óvatosan kicsontozzuk, majd a halhúst visszatesszük a levesbe.

A tejfölbe keverjük a zúzott fokhagymát és a kész leveshez kínáljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Pástétom lestyánnal és aszalt szilvával

Hozzávalók: 20 dkg sertés májkrém, 5 dkg vaj, pár szál friss lestyánlevél, 2-3 szem aszalt szilva (elhagyható), só, bors, friss baget...