2016. február 2., kedd

Sörben pácolt csülök


Hozzávalók (4-5 személyre):
1 kg szeletelt sertéscsülök, 0,5 liter sör, babérlevél, majoránna, egész bors, 1 hagyma, 1 fej fokhagyma, 1 evőkanál só, zsír, 4 evőkanál olaj, 1 evőkanál mustár;
a körethez: 1 kg krumpli, 5 dkg vaj, só, bors.
Elkészítése:
A csülökszeleteket jól megmossuk, fazékba tesszük, feltöltjük annyi vízzel, amennyi ellepi, és főni tesszük. Amikor felforrt, a habját leszedjük, megsózzuk, hozzáadjuk a borsot, a fűszereket, a hagymát, a fokhagyma felét, és puhára főzzük. Amikor a hús megpuhult, kivesszük a főzőléből. A maradék fokhagymát megpucoljuk, megtörjük, összekeverjük az olajjal, a mustárral és a sör felével. Zsírral kikent tepsibe tesszük, megkenjük a fokhagymás páccal, meglocsoljuk sörrel, és 190 fokos sütőben szép pirosra sütjük. Amint a sör elpárolog, néha pótoljuk.

A körethez a krumplit megfőzzük, meghámozzuk, és hagyjuk kihűlni. Ekkor nagy lyukú reszelőn lereszeljük, a vajat felforrósítjuk, átforgatjuk rajta a reszelt krumplit, sóval és borssal fűszerezzük. A sült csülökkel tálaljuk.
EK. 2016. február

Nincsenek megjegyzések:

Sertésnyakkaraj barna mártással

Hozzávalók 4 személyre: 1,5  kg nyakkaraj, 1 nagyobb sárgarépa, 10 dkg zellergyökér, 1 hagyma, 2 cikk fokhagyma, 1 petrezselyem gyökér...