2016. március 20., vasárnap

Kókuszos kalács


Hozzávalók:
50 dkg liszt, 15 dkg puha vaj, 2 tojás, 4 evőkanál cukor, 1,5 dl tej, 1 tasak szárított élesztő, 1 tasak vaníliás cukor, 1 citrom reszelt héja, só.
A töltelékhez: 10 dkg vaj, 3 evőkanál porcukor, 2 tasak vaníliás cukor, 3 evőkanál kókuszreszelék. 
Elkészítése:
A tésztához az élesztőt kevés cukros tejben felfuttatjuk. A lisztet a vajjal és a tojással elmorzsáljuk, majd hozzáadjuk a cukrot, az élesztőt, a citromhéjat, csipet sót, és a tejet. A tésztát jól meggyúrjuk, majd letakarva egy órát kelesztjük. A töltelékhez a puha vajat a kétféle cukorral jól kikavarjuk. Ekkor lisztezett deszkára borítjuk, átgyúrjuk, kétharmadát téglalap alakúra kinyújtjuk, majd megkenjük a vajas krémmel, megszórjuk a kókuszreszelékkel és szorosan felcsavarjuk. A szélén való részt alulra fordítjuk. Zsírral kikent tortaformába tesszük, egy tiszta, éles, belisztezett ollóval 2 centinként bevágjuk a tésztát, ügyelve arra, hogy ne vágjuk át teljesen. Az egyik kalászkát kissé jobbra, a másikat balra fordítsuk. A maradék tésztát kinyújtjuk, fánkszaggatóval korongokat vágunk, amiket megkenünk kissé vajjal, majd három korongot egymásra helyezünk úgy, hogy minden korong kissé fedje a másikat, az alsó tésztától kezdve felcsavarjuk, és félbe vágjuk. Ezekkel a virágocskákkal megtöltjük a tészta közepét, duplájára kelesztjük. Megkenjük felvert tojással. Előmelegített 180 fokos sütőben 35-45 percig sütjük. A formában hagyjuk kihűlni.
EK. 2016 március.

Nincsenek megjegyzések:

Vörösboros gombapörkölt

Hozzávalók 4 személyre: 40-50 dkg gomba, 10 dkg császárszalonna, 2-3 hagyma, 1 dl vörösbor, só, bors, pirospaprika, petrezselyemzöld....