2016. március 6., vasárnap

Sós húsvéti kalács


Hozzávalók a tésztához:
50 dkg liszt, 2 dl tej, 2 dkg friss élesztő, 1 teáskanál só, 2 tojás, 5 dkg vaj, 2 dkg cukor;
A töltelékhez: petrezselyemzöld, pirospaprika, 10 dkg reszelt sajt, 2 vékony szelet sonka, 2 evőkanál vaj;
továbbá: 1 tojás, kevés zsír, mandulaforgács.
Elkészítése:

Az élesztőt felfuttatjuk a langyos cukros tejben, majd összegyúrjuk a tészta többi hozzávalójával. Egy óra alatt duplájára kelesztjük. A megkelt tésztát két részre osztjuk, téglalappá nyújtjuk, Mindkét lapot megkenjük a vajjal, egyiket megszórjuk petrezselyemzölddel és a pirospaprikával, a másik lapra rászórjuk a reszelt sajtot és az apróra vágott sonkát. Mindkét lapot külön-külön szorosan feltekerjük, majd a két rudat összecsavarjuk. Zsírral kikent kalácsformába tesszük, megkenjük felvert tojással, megszórjuk mandulaforgáccsal, további 20 percig kelesztjük, majd előmelegített 170 fokos sütőben kb. 40 perc alatt megsütjük.
EK. 2016 március.

Nincsenek megjegyzések:

Vörösboros gombapörkölt

Hozzávalók 4 személyre: 40-50 dkg gomba, 10 dkg császárszalonna, 2-3 hagyma, 1 dl vörösbor, só, bors, pirospaprika, petrezselyemzöld....