2016. március 1., kedd

Túrós rózsabukta


Hozzávalók a tésztához:
30 dkg liszt, 1,5 dl tej, 3 evőkanál cukor, 5 dkg olvasztott vaj, 1 tojás, 1 citrom reszelt héja, csipetnyi só, 2 dkg friss élesztő;
a töltelékhez: 30 dkg tehéntúró, 10 dkg cukor, 1 tojás, 1 teáskanál citromhéj, 1 tasak vaníliás cukor, 1-2 evőkanál búzadara;
továbbá: tojás a kenéshez.
Elkészítése:
A tésztához az élesztőt felfuttatjuk kevés cukros tejben. A vajat elmorzsoljuk a liszttel és a tojással, hozzáadjuk a cukrot, az élesztős tejet, a citromhéjat, a sót, és a maradék tejet. A tésztát jól meggyúrjuk, letakarva 1 órán át kelesztjük.
Közben elkészítjük a tölteléket is. A túrót villával áttörjük, belekeverjük a cukrot, a vaníliás cukrot, a tojássárgáját, a kemény habbá vert tojásfehérjét, a citrom reszelt héját és a búzadarát. Alaposan összekeverjük, majd állni hagyjuk, hogy a búzadara felszívhassa a felesleges folyadékot. Miután a tészta megkelt, lisztezett felületre borítjuk. Nagyságtól függően 12-16 részre osztjuk. A tésztadarabkákat egyenként 10-12 cm átmérőjű kör alakúra nyújtjuk, és 6 vágást ejtünk a szélein. Az így kapott "virágok" közepére teszünk 1-2 evőkanál tölteléket. Elsőként felhajtjuk minden második szirmot, az összeérő sziromszéleket alaposan összenyomkodjuk, majd a kimaradó szirmokkal is hasonlóan járunk el. Amikor az utolsó részeket is összenyomkodtuk, egy tökéletesen zárt rózsát kell kapnunk, mert különben szétbomlanak. Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, lekenjük felvert tojással, és előmelegített 180 fokos sütőben szép pirosra sütjük.
EK. 2016. március

Nincsenek megjegyzések:

Sertésnyakkaraj barna mártással

Hozzávalók 4 személyre: 1,5  kg nyakkaraj, 1 nagyobb sárgarépa, 10 dkg zellergyökér, 1 hagyma, 2 cikk fokhagyma, 1 petrezselyem gyökér...