2016. május 24., kedd

Kapros borsófőzelék sertéspörkölttel


Hozzávalók (4 személyre):
70 dkg mirelit zöldborsó (szezonban friss borsó), 1/2 csokor friss kapor, 2 dl tejföl, 1 dl tej, 3 evőkanál liszt, 5 dkg vaj, só, bors, cukor.
a pörkölthöz: 50 kg sertéshús, 2 hagyma, 1 zöldpaprika, 1 evőkanál zsír, 3 cikk fokhagyma, 1 dl vörösbor, 1 teáskanál pirospaprika, só, bors.
Elkészítése:

A pörkölthöz a húst kockára vágjuk, és kissé besózzuk. A hagymát apróra vágjuk, majd a forró zsíron üvegesre pároljuk. Megszórjuk a pirospaprikával, belerakjuk a húst, a csíkokra vágott zöldpaprikát és a zúzott fokhagymát. Sózzuk, borsozzuk, és fedő alatt pörköljük, amíg a levét elfövi. Ekkor meglocsoljuk a vörösborral, és néha kevés vizet öntünk alá addig, amíg a hús teljesen megpuhul. A főzelékhez a borsót enyhén sós vízben megfőzzük, leszűrjük. Az olvasztott vajon kissé megfuttatjuk az apróra vágott kaprot, hozzáadjuk a borsót, sóval, borssal fűszerezzük, kevés cukorral ízesítjük. Meghintjük a liszttel, hozzáadjuk a tejfölt és a tejet. Beforraljuk, közben tej vagy víz hozzáadásával tetszés szerinti sűrűségűre készítjük, a majd a pörkölttel tálaljuk. 
KT. 2016 április.

Nincsenek megjegyzések: