2016. május 24., kedd

Murokfőzelék buggyantott tojással


Hozzávalók 4 személyre:
1 kg murok (sárgarépa), 4 cikk fokhagyma, 1 evőkanál zsír, 2 evőkanál liszt, 1 dl tej, 1 dl tejföl, házi ételízesítő, só, bors;
továbbá: személyenként 1-2 tojás, só, bors, ecet.
Elkészítése:

A murkot meghámozzuk, almareszelőn lereszeljük, vagy vékony csíkokra vágjuk. A zsírt felolvasztjuk, beletesszük a zúzott fokhagymát, kissé megdinszteljük, hozzáadjuk a murkot, sóval, borssal, ételízesítővel fűszerezzük, majd fedő alatt puhára pároljuk. Néha a vizet pótoljuk, hogy ne süljön le. Amikor a murok megpuhult, zsírjára sütjük, megszórjuk a liszttel, felengedjük a tejjel. Belekavarjuk a tejfölt, és néhány perc alatt összeforraljuk. Ecetes-sós vizet forralunk, a tojásokat egyenként óvatosan beleengedjük, és addig főzzük, amíg a fehérje megkeményedik. Szűrőkanállal kiszedjük, kissé megsózzuk, borsozzuk, és a főzelékkel tálaljuk. 
KT. 2016 április.

Nincsenek megjegyzések: