2016. szeptember 18., vasárnap

Fokhagymás tejfölös halleves


Hozzávalók (4 személyre):
1,5 kg friss hal vegyesen (ponty, csuka, kárász), 2 hagyma, 2 sárgarépa, 1 paszternák, 20 dkg zeller, 1 kisebb paprika, 2-3 hámozott paradicsom, 3 krumpli, petrezselyemzöld, lestyán, só, bors, halfűszer, ecet, olaj;
továbbá: 2 dl tejföl, 3-4 cikk fokhagyma.
Elkészítése:
A friss halat megtisztítjuk, felbontjuk, a halfejet, a hasaalját és a farkát levágjuk. A haldarabokat besózzuk, és 1-2 órán át állni hagyjuk. Lábasba tesszük a halfejet, a hasaalját, a farkát, feltöltjük vízzel és főni tesszük. Amikor a halfejek jól megfőttek, leszűrjük. A zöldségeket apróra vágjuk, kevés olajon megdinszteljük, felöntjük a hallével, beletesszük az apróra vágott zöld fűszereket, a kockára vágott krumplit, borsozzuk, ecettel savanyítjuk és puhára főzzük, ekkor beletesszük a halakat, kb. 10 perc alatt készre főzzük. Kiszedjük a halat a levesből, óvatosan kicsontozzuk, majd a halhúst visszatesszük a levesbe. A tejfölbe keverjük a zúzott fokhagymát és a kész leveshez kínáljuk.

Tipp: csípős paprikát is kínálhatunk mellé.
EK. 2016 szeptember

Nincsenek megjegyzések:

Vörösboros gombapörkölt

Hozzávalók 4 személyre: 40-50 dkg gomba, 10 dkg császárszalonna, 2-3 hagyma, 1 dl vörösbor, só, bors, pirospaprika, petrezselyemzöld....