2016. szeptember 28., szerda

Székely csorba


Hozzávalók (4 személyre):
50 dkg báránycomb, 1 hagyma, 3 sárgarépa, 10 dkg zeller, 1 paszternák, 1 zöldpaprika, 5 dkg rizs, 1 tojássárgája, 1,5 dl tejföl, 5 dkg vaj vagy zsír, lestyán, petrezselyemzöld, citromlé, só, bors, házi ételízesítő.
Elkészítése:
A húst kockára vágjuk, egy nagy fazékba helyezzük, felöntjük vízzel, és odatesszük főni. Ha felforrt a habját leszedjük, majd sóval, borssal és házi ételízesítővel fűszerezzük. Egy serpenyőben megolvasztjuk a vajat, majd beletesszük az apróra vágott hagymát, sárgarépát, zöldpaprikát, paszternákot és zellert. Addig pároljuk, amíg félig meg nem puhulnak, majd a leveshez adjuk az apróra vágott zöld fűszerekkel együtt, hozzáadjuk a rizst és készre főzzük. Citromlével savanyítjuk. A tojássárgáját elkavarjuk a tejföllel, amikor a hús megpuhult, a levest a tűzről levesszük, és belekavarjuk a habarást. Kis lángon néhány perc alatt összefőzzük. Tálaláskor csípős paprikát és tejfölt kínálhatunk mellé.
Forrás: Klement András: Erdélyország ételei, ízei

Nincsenek megjegyzések:

Sertésnyakkaraj barna mártással

Hozzávalók 4 személyre: 1,5  kg nyakkaraj, 1 nagyobb sárgarépa, 10 dkg zellergyökér, 1 hagyma, 2 cikk fokhagyma, 1 petrezselyem gyökér...