2016. november 24., csütörtök

Hájas krémes


Hozzávalók a lapokhoz: 
50 dkg sertésháj, 60+14 dkg finomliszt, 4 tojássárgája, 8-10 evőkanál fehér bor, 8 evőkanál tejföl, csipet só.
A krémhez: 1 liter magasabb zsírtartalmú tej, 10 tojás (5 tojásfehérje +10 tojássárgája), 13 dkg rétesliszt, 30 dkg cukor, 1 rúd vanília kikapart belseje
a szóráshoz: porcukor
Elkészítése:
A sertéshájat megdaráljuk, összegyúrjuk 14 dkg liszttel és félretesszük. A maradék lisztet, a tojássárgáját és a tejfölt összegyúrjuk a borral és csipet sóval. Ezt a masszát fél cm. vékonyra kinyújtjuk, a hájat 3 részre osztjuk, és rákenjük a kinyújtott tésztalapra, majd összehajtjuk megjegyezve a sorrendet (alulról, felülről, jobbról és balról), fél órát pihentetjük, majd a nyújtást kétszer megismételjük, rákenve a hájat. Ügyeljünk arra, hogy mindig ugyanabba az irányba hajtogassuk össze. Végül az utolsó pihentetés után kellő vastagságúra nyújtjuk, lapokat sütünk és krémmel megtöltjük. Ebből az adagból 4 nagyobb vagy 6 kisebb lapot tudunk sütni. A jól sikerült hájas tészta felnő és rétegei szétnyílnak.
A tojásfehérjéhez adjunk 5 dkg cukrot, és gőz fölött verjük fel fényesre. A gőz fölött felvert hab keményebb marad, jobb lesz a tartása. Ha felvertük, hagyjuk a gőz felett egészen addig, amíg nem keverjük a sárga krémhez. A tejet öntsük egy lábasba, melegítsük langyosra, majd adjuk hozzá a vanília kikapart belsejét, a cukrot, a lisztet, a tojássárgáját és kézi habverővel keverjük simára. Folyamatos keverés mellett addig főzzük, vigyázva arra, hogy ne forrjon fel, amíg besűrűsödik. Hűtsük langyosra, majd óvatosan forgassuk bele a tojásfehérje habot. Még langyosan töltsük meg a lapokat. Egy napig hideg helyre tesszük, másnap megszórjuk porcukorral és vízbe mártott éles késsel felszeleteljük.

Nincsenek megjegyzések: