2016. december 23., péntek

Gesztenyekrémes sütemény


Hozzávalók a piskótához:
4 tojás, 10 dkg cukor, 4 dkg liszt, 4 evőkanál kakaó, 4 evőkanál étkezési keményítő, 1 teáskanál sütőpor, csipetnyi só;
a krémhez: 2 csomag gesztenyemassza, 10 dkg porcukor, 3 dl tejszín, 1 tasak vaníliás cukor, 1 teáskanál zselatin, rumaroma;
a tetejére: 10 dkg étcsokoládé, 1 dl tejszín.
Elkészítése:
A piskótához a tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét csipet sóval és a cukorral kemény habbá verjük, hozzáadjuk a tojássárgáját, majd a kakaót, a sütőporral elvegyített lisztet, és a keményítőt. Kizsírozott vagy sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük, és előmelegített sütőben 170 fokon 25-30 perc alatt megsütjük, majd kihűtjük. A krémhez a gesztenyemasszát a kétféle cukorral és a rumaromával elkavarjuk. A zselatint 1-2 evőkanál hideg vízbe áztatjuk, kissé felmelegítjük (nem szabad főzni), majd a gesztenyemasszához kavarjuk. A tejszínt kemény habbá verjük, a két krémet összevegyítjük. Ezt a krémet a kihűlt piskóta tetejére simítjuk, hűtőszekrényben kidermesztjük. Az étcsokoládét gőz fölött megolvasztjuk, belekavarjuk a tejszínt, és a sütemény tetejére kenjük. Villával kissé megcsíkozzuk a mázat, pár órára hideg helyre tesszük, utána szeleteljük.
AdventiK. 2016. december

Nincsenek megjegyzések:

Zöldborsós carbonara

Hozzávalók (4 személyre): 50 dkg spagetti, 25 dkg császárszalonna, 1 hagyma, 2 cikk fokhagyma, 20 dkg zöldborsó, 2 tojássárgája, 10 d...