2016. július 27., szerda

Paradicsomos zöldbab télire


Hozzávalók:
3 kg zöldbab, 2 kg érett paradicsom, 1 kg fehér hagyma, 1 csokor petrezselyemzöld, 0,5 liter olaj, só, szalicil.
Elkészítése:
A zöldbabot megmossuk, megpucoljuk és 2 cm-es darabokra tördeljük. A paradicsomot lobogó vízbe mártjuk, a héját lehúzzuk, kockára- a hagymát és a petrezselyemzöldet apróra vágjuk. Egy nagy edénybe, rétegezzük úgy, hogy alul és felül is paradicsom legyen. Minden réteget kissé megsózunk. Ekkor ráöntjük az olajat, az edényt lefödjük, és lassú tűzön, 2 órán át főzzük, míg a paszuly összeesett. Nem kavargatjuk, csak időnként megrázogatjuk az edényt. Tiszta, csirátlanított befőttes üvegekbe rakjuk, tetejére késhegynyi szalicilt szórunk. Az üvegeket lezárjuk és száraz dunsztban, abrosszal jól letakarva hagyjuk kihűlni. Az eltett zöldbabot fogyaszthatjuk hidegen, vagy főzeléknek, akár levesnek elkészítve is.
EK. 2016. július

2016. július 13., szerda

Házi ételízesítő


Hozzávalók:
1 kg sárgarépa, 1 kg zeller, 1 kg petrezselyemgyökér, 30 dkg hagyma, 1-2 karalábé, 1 kg káposzta, 2 kg kápia és paradicsompaprika vegyesen, 70 dkg só, 1-1 csokor petrezselyem- és zellerzöld.
Elkészítése:
Az hozzávalókat alaposan megmossuk, megpucoljuk, majd húsdarálón ledaráljuk. Hozzáadjuk a sót, és jól összekeverjük. Kissé állni hagyjuk, időnként megkavarjuk, hogy a só jól vegyüljön össze a zöldségekkel. Tiszta befőttesüvegekbe rakjuk. Nagyon jól eláll, bármilyen ételbe használhatjuk, vigyázva a sózással. Nagyon jó beledarálni az apró zöldségeket, amelyek egy idő után amúgy is kissé megszáradnak.
EK. 2016. július

Csirkés-spenótos tagliatelle

Hozzávalók (4 személyre): 40 dkg széles metélt, 25 dkg csirkemell, 1 csokor spenót, 5 dkg vaj, 2 cikk fokhagyma, 2 dl főzőtejszín, 5 ...