2017. február 20., hétfő

Madártej torta


Hozzávalók: 
a tésztához: 6 tojásfehérje, 6 evőkanál liszt, 6 evőkanál cukor, 1 tasak sütőpor, citromlé, csipet só;
a krémhez: 6 tojássárgája, 15 dkg porcukor, 4 evőkanál liszt, 2 tasak vaníliás cukor, 3 dl tej, 17 dkg vaj; 
a tetejére: 3 dl habtejszín, 1 teáskanál zselatin, csokoládéreszelék vagy kakaó.
Elkészítése:
A tojásfehérjét csipet sóval és a cukorral kemény habbá verjük, óvatosan belekeverjük a lisztet és a citromlével felhaboztatott sütőport. Egy sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk, és előmelegített sütőben 170 fokon 20-25 perc alatt megsütjük, majd kihűtjük.
A krémhez a tojássárgáját 10 dkg cukorral és a vaníliás cukorral habosra kavarjuk, egy dl. tejjel felhígítjuk, belekavarjuk a lisztet, a maradék tejet felforraljuk, majd hozzáöntjük a keveréket, és sűrű krémmé főzzük, hagyjuk kihűlni. A vajat a maradék porcukorral krémesre kavarjuk, majd összevegyítjük a tojáskrémmel. A krémet a tésztára kenjük. A zselatint 2 evőkanál hideg vízbe áztatjuk, kissé felmelegítjük, a tejszínt kemény habbá verjük, belekavarjuk a zselatint és a sütemény tetejére kenjük. Csokoládéforgáccsal, olvasztott csokoládéval vagy kakaóval díszítjük.
Tipp: eredetileg a tejszínhabba nem jár zselatin, de így szépen szeletelhető!
HúsvétiK. 2017

Nincsenek megjegyzések: