2017. április 24., hétfő

Epres napkalács


Hozzávalók a tésztához:
50 dkg liszt, 2,5 dl tej, 6 dkg cukor, 18 dkg vaj, 1 tojás, 1 tojássárgája, 1 citrom reszelt héja, csipetnyi só, 2 dkg élesztő;
a töltelékhez: 30 dkg eper, 7-10 dkg cukor, kevés citromlé;
továbbá: 1 tojásfehérje a kenéshez.
Elkészítése:
1. Előkészítjük a hozzávalókat, az epret megtisztítjuk.

2. A tésztához a lisztet a vajjal és a tojással elmorzsoljuk, hozzáadjuk a cukrot, az élesztőt, a tejet, a citromhéjat és a sót. A tésztát jól meggyúrjuk, letakarva 30 percig órát kelesztjük.

3. A megtisztított epret bot mixerrel pürésítjük és a cukorral meg a citromlével sűrűre főzzük.

4. A tésztát nyolc részre osztjuk, kissé átgyúrjuk, majd egyenként kör alakúra nyújtjuk.

5. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük az első lapot, megkenjük a lekvárral, befedjük a következő tésztakoronggal, így lerétegezünk 4 lapot, majd ugyanígy a másik négyet is.

6. A közepére egy kisebb csészét helyezünk, 16 részben bevágjuk a csészéig.
7. A tésztacikkeket ellentétes irányban kissé megcsavarjuk, középen összefogjuk.

8. Felvert tojásfehérjével megkenjük, előmelegített 170 fokos sütőben készre sütjük.

Tipp: A kalácsot más gyümölccsel vagy maradék lekvárral is elkészíthetjük.
FI. 2017 április.

2 megjegyzés:

Katalin írta...

Nagyon szép lett a kalácsod, mutatós és biztosan nagyon finom is az új eperrel! Ha jól értem ebből a tésztamennyiségből 2 kalács lesz?

Judit Péter írta...

Köszönöm szépen! Igen két kisebb kalácsot készítettem :)

Krémsajtos máktorta

Hozzávalók: a piskótához: 25 dkg darált mák, 5 tojás, 1 citrom reszelt héja, 1 evőkanál liszt, 20 dkg cukor, 1 tasak sütőpor; a kré...