2017. szeptember 20., szerda

Mákos-szilvás lepény


Hozzávalók:
40 dkg liszt, 2 tojás, 8 dkg cukor, 15 dkg vaj, 1 dl tej, 1 tasak szárított élesztő, csipet só.
továbbá: 1 kg szilva, 20 dkg darált mák, 1 tojássárgája, 1 evőkanál vaj, 2 dl tej, 1 dl tejszín, 1 tasak vanília ízű pudingpor, 10 dkg cukor, 2 tasak vaníliás cukor, 1 teáskanál reszelt citromhéj, fahéj.
Elkészítése:
A tésztához a vajat megolvasztjuk, felöntjük a tejjel, a többi hozzávalóval jól összedolgozzuk, majd kelni hagyjuk. Közben a krémhez összeforraljuk a tejet és a tejszínt, beleszórjuk a mákot, szelíd tűzön 10 percig főzzük-szikkasztjuk. 0,5 dl hideg vízben simára keverjük a pudingport, eldolgozzuk benne a tojássárgáját. A mákkrémhez adjuk a vajat, a cukrot, 1 tasak vaníliás cukrot, a pudingos keveréket és a fahéjat, végül belereszeljük a gondosan megmosott citrom héját, és további 1 percig forrósítjuk. Hideg vízfűrdőbe állítva kihűtjük. A szilvát megmossuk, kimagozzuk, jól lecsepegtetjük, négybe vágjuk. A kelt tésztát tepsi nagyságúra nyújtjuk, sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük, rákenjük a máktölteléket, rárakjuk a szilvát a belsejével felfelé, megszórjuk a megmaradt vaníliás cukorral, és előmelegített 180 fokos sütőben 40-45 perc alatt megsütjük.
KT. 2017/9.

Nincsenek megjegyzések:

Lazac kaporszósszal

Hozzávalók 4 személyre: 80 dkg lazacfilé, 2 cikk fokhagyma, só, bors, kb. 1 evőkanál vaj, citromlé; a kaporszószhoz: 1 csokor fris...