2019. február 20., szerda

Pacalleves




Hozzávalók: 
1 kg előfőzött pacal, 3-4 sárgarépa, 1 hagyma, 1 evőkanál liszt, 3 dl tejföl, citromlé, 4-5 cikk fokhagyma, 2 liter csülök vagy húsalaplé, só, bors, csípős paprika, zsiradék.
Elkészítése:
A pacalt puhára főzzük. A sárgarépát és a hagymát meghámozzuk, apróra vágjuk. A fokhagymát megpucoljuk. Zsiradékon a hagymát és a sárgarépát megdinszteljük, hozzáadjuk a csülökalaplevet és az apróra vágott fokhagyma felét. Kicsit főzzük, majd beletesszük a főtt és leszűrt pacalt, sózzuk, borsozzuk. Addig főzzük, amíg megpuhul minden benne, citromlével vagy ecettel savanyítjuk. A tejfölt a liszttel elkavarjuk, egy kis levet is hozzákavarunk, majd besűrítjük vele a levest. Beletesszük a maradék zúzott fokhagymát, és összeforraljuk. Tálaláskor tejföllel meg csípős paprikával tálaljuk
Tipp: Fontos a citromlevet vagy az ecetet még a tejföl előtt beletenni, így nem kapja össze.

Csülök alaplé: A csülköt mindenképpen hideg vízben kell felrakni főni. A főzés lényege, hogy fokozatosan, lassan melegedjen fel a víz a csülök körül, így benne maradnak az ízek a csülök belsejében. Mivel lassú tűzön, körülbelül 80-90 fokon főzzük a csülköt, számítsunk rá, hogy legalább két és fél óráig is eltarthat, mire elkezd leválni a hús a csontról. Félidőben hozzáadunk 1 hagymát, 10-15 szem borsot, 5 cikk fokhagymát, 1 babérlevelet, sózzuk. Az utolsó fázis, hogy a megfőtt füstölt csülköt a főzőlében hagyjuk kihűlni, ekkor kivesszük, daraboljuk és már fogyasztható is. A főzőlevet felhasználjuk különböző gulyásokhoz, levesekhez.


Nincsenek megjegyzések: