2008. július 15., kedd

Brassói aprópecsenye


Hozzávalók:
40 dkg sovány, kicsontozott tarja, sertésszűz (de pulykamell sem rossz) 4-5 gerezd fokhagyma 5 dkg zsír, őrölt bors, só
Elkészítése:
A húst kb 1 cm széles, 4-5 cm hosszú csíkokra vágom, és forró zsírban addig pirítom, míg levet nem enged. Ekkor erősen megborsozom, sót teszek rá, és lefedve kb. 20 percig párolom, hogy puhuljon. Ha ez megvan, hozzákeverem a sóban pépesre tört fokhagymát és fedő nélkül lesütöm zsírjára. Ekkor hozzákeverem a kockára vágott sültkruplit és még 2 percig együtt sütöm.
Csalamádéval, vagy savanyú uborkával tálalom. Nehéz, zsíros étel, finom, puha kenyér is ajánlott hozzá.
Van, aki 10 dkg apró kockára vágott kolozsvári szalonnát is pirít, majd félreteszi, és a zsírján két közepes fej kockára vágott vöröshagymát fonnyaszt, és arra teszi a húst. A szalonnapörcöt a krumplival együtt keveri a kész ételhez. A többletmunka meghozza gyümölcsét, így talán még finomabb.

Nincsenek megjegyzések:

Sertésbélszín gombaszósszal

Hozzávalók (4 személyre): 2 kisebb sertésbélszín, só, bors, 5 dkg vaj; a gombaszószhoz: 25 dkg gomba, 2 hagyma, 5 dkg vaj, 1 dl tej...