2011. április 26., kedd

Rakott palacsinta

Palacsinta
2 tojás, 1 csésze liszt, 1 csésze tej, 1 teáskanál vaníliás cukor, 1 citrom reszelt héja, 1/3
csésze szódavíz, csipetnyi só, 1 csésze olaj, a sütéshez


Tölteléknek valók (ízlés szerint): dió, mák, szilva, barack, eper lekvár, túró, nutella.


A lisztet és a sót keverőtálba szórjuk. A tojásokat egyenként felütjük, tálkába csúsztatjuk, és a liszthez adjuk. Apránként, több adagban hozzáöntjük a tejet, és habverővel vagy a kézi robotgép habverőbetétjével minden egyes tejadaggal simára kikeverjük, nehogy csomós legyen. Ezután több részletben hozzáadjuk a buborékos ásvány- vagy szódavizet,  simára keverjük. Alufóliával letakarjuk, legalább fél órát pihentetjük. Közepes nagyságú serpenyőt az első palacsinta sütése előtt vékonyan kikenünk olajjal. A többi olajat a palacsintatésztába keverjük, és ha túl sűrűnek találjuk, még egy kevés ásvány- vagy szódavizet adunk hozzá. A serpenyőt felforrósítjuk, beleöntünk 1 merőkanál tésztát, és úgy forgatjuk a masszát benne, hogy lehetőleg ne maradjon lyukas, egyenletesen kitöltse a serpenyő alját. Erős tűzön kb. 1 percig sütjük, aztán kerek hegyű késsel vagy tortalapáttal óvatosan (hogy mind a palacsinta, mind a serpenyő teflonbevonata épségben maradjon) fellazítjuk a szegélyét, alányúlunk, és határozott mozdulattal megfordítjuk. A palacsinta másik oldalát is megsütjük , és továbbra is határozott mozdulattal nagyobb lapostányérra borítjuk.
A tehéntúrót kikavarjuk kevés vaníliás cukorral, a darált mák illetve diót ízlés szerint cukrozzuk.
Egy tortaformát vagy tűzálló tálat vajazzunk ki és ebbe rétegezzük a palacsintákat cukros dió- mákkal, tehéntúróval, lekvárral..
Addig ismételjük a rétegezést, amíg a hozzávalók el nem fogynak. A sütőbe helyezzük pár percre, majd kivesszük, hűlni hagyjuk, és felvágjuk. A tetejére lehet csokoládé öntetet vagy nutella krémet tenni.

8 megjegyzés:

María írta...

Nem vagyok túl édes szájú, de ezt szívesen megkóstolnám!! Előtte és utána meg ennék egy kis hortobágyi húsos palacsintát - csak az íze kedvéért! :)

Éva írta...

Nagyon guszta lett, szeretem bár inkább én a csusztatott palacsintát szoktam csinálni hasonló az is.

Ottis írta...

Csodásan néz ki!!!

judit60 írta...

Mi is nagyon szeretjük.Jöhet egy szelet.

Kreatív konyha írta...

Ez nagyon jól néz ki, imádom a rakott palacsintát.

Bianka írta...

Nagyon-nagyon szeretném

mellissina2 írta...

Ez a rakott palacsinta annyira finom lehet,hogy ki kell próbálnom!!

martinelli írta...

Kedves Jutka, nézz be ide, meglepetés vár rád
http://gasztro-szepseg-es-sokmas.blogspot.com/2011/05/tetszik-recepted-dij.html