A rakott krumplit ugyan nem lehet megunni, egy kicsit variálni azért érdemes vele. Ilyen változat ez a reszelős recept is.
1 kg krumpli, 20 dkg reszelt sajt vegyesen (bármilyen sajtmaradék jó hozzá, egyidejűleg többféle is lehet), 3 dl tejföl, 5 db egész tojás, 1 mokkáskanál törött fehér bors, kevés só, 10 dkg vaj.
A meghámozott krumplit és a főtt tojásokat a nagylyukú reszelőn lereszeljük. Egy tűzálló tálat kivajazunk és lerétegezzük a krumplit meg a tojást . Minden réteget megsózzuk, borsozzuk, szeleteljünk rá vajat és fedjük be a reszelt sajttal, közepesen meleg sütőben süssük, hogy a sajt meg ne égjen, mire az egész összesül. Csak a tányérra kitett rakott krumplit locsoljuk meg tejföllel, az se baj, ha belenyomunk egy gerezd fokhagymát. Ilyen módon a tejfölt nem szívja fel a sülő krumpli és sokkal szaftosabb lesz.
7 megjegyzés:
Hát, akkor ez székely sajátosság, mert egy székely lánynál ettem én is legelőször rakott krumplit reszelve. Azóta én is csinálom, sőt, jobban is szeretem, mint a szeleteltet. De ő a kislyukún reszelte.:)
Puszi
Edit, igen teljesen más íze van, nagyon szeretjük :)
Izgalmas ilyen formában elkészíteni
Hallani hallottam már, de még nem próbáltam ki. Ami késik nem múlik, ha azt mondjátok hogy finom, kipróbálom.
Ez nagyon jól hangzik. köszi az ötletet!
Nagyon érdekes ez a verzió:-)
Nekem ez új, de a következőt így készítem.
Megjegyzés küldése