2011. április 20., szerda

Rakott krumpli reszelve

A rakott krumplit ugyan nem lehet megunni, egy kicsit variálni azért érdemes vele. Ilyen változat ez a reszelős recept is.

Hozzávalók: 
1 kg krumpli, 20 dkg reszelt sajt vegyesen (bármilyen sajtmaradék jó hozzá, egyidejűleg többféle is lehet), 3 dl tejföl, 5 db egész tojás, 1 mokkáskanál törött fehér bors, kevés só, 10 dkg vaj.
Elkészítése:
A meghámozott krumplit és a főtt tojásokat a nagylyukú reszelőn lereszeljük. Egy tűzálló tálat kivajazunk és  lerétegezzük a krumplit meg a tojást . Minden réteget megsózzuk, borsozzuk, szeleteljünk rá vajat és fedjük be a reszelt sajttal, közepesen meleg sütőben süssük, hogy a sajt meg ne égjen, mire az egész összesül. Csak a tányérra kitett rakott krumplit locsoljuk meg tejföllel, az se baj, ha belenyomunk egy gerezd fokhagymát. Ilyen módon a tejfölt nem szívja fel a sülő krumpli és  sokkal szaftosabb lesz.

7 megjegyzés:

sedith írta...

Hát, akkor ez székely sajátosság, mert egy székely lánynál ettem én is legelőször rakott krumplit reszelve. Azóta én is csinálom, sőt, jobban is szeretem, mint a szeleteltet. De ő a kislyukún reszelte.:)
Puszi

Jutka írta...

Edit, igen teljesen más íze van, nagyon szeretjük :)

Bianka írta...

Izgalmas ilyen formában elkészíteni

Éva írta...

Hallani hallottam már, de még nem próbáltam ki. Ami késik nem múlik, ha azt mondjátok hogy finom, kipróbálom.

Mónika írta...

Ez nagyon jól hangzik. köszi az ötletet!

Ditta tortái írta...

Nagyon érdekes ez a verzió:-)

Kati írta...

Nekem ez új, de a következőt így készítem.