2008. december 23., kedd


1 kg liszt, 20 dkg vaj, 4 tojás, 2 dkg élesztő (ezt kevés langyos tejjel felfuttatni), ízlés szerint cukor(kb. 10 dkg) és citromhéj, annyi tejet, hogy jó gyúrható legyen. Majd hagyjuk kelni, miután megkelt kinyújtjuk, megtöltjük és felcsavarjuk.
Kikent lisztezett pléhbe tesszük és hűvös helyen kb. 30 percet pihentetjük.
Megkenjük tojással és megsütjük (én villával megszurkálom mielőtt a sütőbe teszem).
Töltelék: többféleképpen lehet
Diótöltelék: 20 dkg darált dió, 20 dkg porcukor, 2 dkg vaníliás cukor, 0,5 dl tej, 5 dkg mazsola, 2 cl rum
Máktöltelék: 26 dkg cukorból 2,5 dl vízzel szirupot főzünk, amellyel leforrázzuk a mákot, majd hozzákeverünk 5 dkg megtisztított mazsolát, kevés reszelt citromhéjat.
Diótöltelék: 22 dkg cukorból 2 dl vízzel szirupot főzünk és az őrölt dióra öntjük. Hozzáadjuk a megtisztított mazsolát, reszelt citromhéjat, és a 4 dkg zsemlemorzsát.

Nincsenek megjegyzések:

Pástétom lestyánnal és aszalt szilvával

Hozzávalók: 20 dkg sertés májkrém, 5 dkg vaj, pár szál friss lestyánlevél, 2-3 szem aszalt szilva (elhagyható), só, bors, friss baget...