2008. december 23., kedd

Mákos - diós tekercs (Bejgli)


1 kg liszt, 20 dkg vaj, 4 tojás, 2 dkg élesztő (ezt kevés langyos tejjel felfuttatni), ízlés szerint cukor(kb. 10 dkg) és citromhéj, annyi tejet, hogy jó gyúrható legyen. Majd hagyjuk kelni, miután megkelt kinyújtjuk, megtöltjük és felcsavarjuk.
Kikent lisztezett pléhbe tesszük és hűvös helyen kb. 30 percet pihentetjük.
Megkenjük tojással és megsütjük (én villával megszurkálom mielőtt a sütőbe teszem).
Ebből az adagból 4 nagyobb vagy 5 kisebb tekercs lesz.

Töltelék: többféleképpen lehet
20 dkg darált dió, 20 dkg porcukor, 2 dkg vaníliás cukor, 0,5 dl tej, 5 dkg mazsola, 2 cl rum
Máktöltelék: 26 dkg cukorból 2,5 dl vízzel szirupot főzünk, amellyel leforrázzuk a mákot, majd hozzákeverünk 5 dkg megtisztított mazsolát, kevés reszelt citromhéjat.
Diótöltelék: 22 dkg cukorból 2 dl vízzel szirupot főzünk és az őrölt dióra öntjük. Hozzáadjuk a megtisztított mazsolát, reszelt citromhéjat, és a 4 dkg zsemlemorzsát.

1 megjegyzés:

Vicuska írta...

Csodás sütik!!!