2009. február 25., szerda

Pisztráng sütve











Az egész pisztrángot megtisztítjuk, megmossuk, papírtörlővel leitatjuk. Sózzuk, borsozzuk, lisztbe mártva kevés fölhevített olajban aranysárgára sütjük. Óvatosan megforgatva, hogy mindkét oldaluk szép világosbarnára süljön.
Nagyon ízletes és gyorsan elkészíthető étel, bármilyen ünnepi asztal dísze lehet. Hasábburgonyát és fokhagymás szószt kínálhatunk mellé.
A fokhagymaszószhoz kevés majonézt elkavarunk egy fél doboz tejföllel, 3 cikk zúzott fokhagymával és kevés salátafűszerrel ízesítjük.

2009. február 24., kedd

Farsangi fánk











Hozzávalók: 0,5 kg liszt, 2 tojás, kis só, 4 dl tej, 5 dkg olvasztott vaj, 1 evőkanál cukor, 2 dkg élesztő. Olaj a sütéshez, porcukor.
Elkészítése:
Az élesztőt a cukorral, 1 dl langyos tejjel megkelesztjük, a tálba szitált lisztet elkeverjük a tojással, kis sóval, a megkelt élesztővel és még annyi tejjel (kb. 3 dl), hogy a tészta ne legyen túl lágy. Hólyagosra kidolgozzuk, végül hozzádolgozzuk az olvasztott langyos vajat. A tésztát letakarva kétszeresére kelesztjük, majd lisztezett deszkán nagy fánkvágóval, vagy pohárral kivágjuk. 15 perc pihentetés után bő, forró olajban kisütjük. Porcukorral behintve tálaljuk.

2009. február 23., hétfő

Bolognai lasagne




70 dkg darált hús, 40 dkg sûrített paradicsom, 2 közepes hagyma, 10 dkg szalonna(elhagyható), bors, oregano,bazslikom, só, 5 ek cukor, 3 ek olaj, 20 dkg reszelt sajt, 5 dkg vaj, fél kg lasagnetészta, fél liter besamelmártás. A szalonnát apró kockára vágom és egy evõkanálnyi olajon kiolvasztom. Sárgára pirítom benne az apróra vágott hagymát, majd hozzáadom a darált húst. A hús megfehéredése után hozzáteszem a sûrített paradicsomot, majd beleteszem a borsot, a sót, a cukrot és az oreganot, bazsalikomot. Az egészet jól összeforralom.
Egy tepsit(én teflon tepsibe szoktam) kiolajozok,öntök az aljára besamelt, ráteszek egy réteg tésztát. Megkenem a paradicsomos raguval, ráteszek újabb réteg tésztát, amelyet besamellel kenek meg, majd sajtot szórok rá. Ez így megy egészen addig, míg a hozzávalók el nem fogynak. A tetejére besamelt öntök, amit a reszelt sajttal szórok meg. Forró sütõben szép pirosra sütöm, majd felkockázva tálalom.
Besamelmártás
5 dkg vaj, 5 dkg liszt, fél liter tej, só, szerecsendió.
A vajból és a lisztből világos rántást készítek, majd felengedem a tejjel. Sózom és szerecsendióval ízesítem.

2009. február 19., csütörtök

Ezt főztem ma

Egy kedves látogató, kérte hogy ideje valami hús is legyen, nem is írok receptet, a székely ember kedvenc kajája a flekken szalmapityókával.
Céklát adtam hozzá, nagyon ízlett :)

2009. február 17., kedd

Méteres kalács


Hozzávalók:

6 tojás, 30 dkg cukor, 1 csomag sütőpor, 1 dl olaj, 1 dl langyos víz, 30 dkg liszt.
Elkészítése:
6 tojássárgát kikavarunk 30 dkg cukorral habosra, majd az olajjal és a vízzel lassanként elkavarjuk, ezután tegyük bele a lisztet meg a sütőport (én a sütőport mindig a liszten kissé felhaboztatom citromlével), a tojásfehérjét kemény habbá verjük és lassan belekavarjuk.
A masszát kétfelé vesszük, az egyikbe felébe kakaót teszünk és külön-külön, margarinnal kikent, belisztezett, őzgerincformákba töltjük, majd megsütjük.
Miután megsült és kihűlt, ujjnyi szeletekre vágjuk.
Krém:
4 evőkanál lisztből, 4 dl tejjel pépet főzünk, ezt ízesítjük vaníliával és rummal.10 dkg Rama margarint habosra kavarunk 15 dkg cukorral és miután a pép kihűlt összevegyítjük.
Ezzel a krémmel egymáshoz „ragasztjuk” a tésztát úgy, hogy a fehéret a barna kövesse mindig. Így egy „méteres”, vagy két kisebb rudat kapunk.
Bevonjuk glazúrral, megvárjuk amíg megdermed. Tálaláskor kissé ferdén, forró vízbe mártott késsel szeleteljük.
Glazúr: 15 dkg porcukor, 3 k kakaó, 3 k forróvíz, 1 dió nagyságú vaj vagy 1 k olaj.

Gombás nyúlragu

Hozzávalók 4 személyre: 1 kisebb nyúl, 5-6 cikk fokhagyma, 1 evőkanál zsír, só, bors, 50 dkg gomba, 2 hagyma, 1 evőkanál zsír, 1 dl t...