2018. január 19., péntek

Mákos csiga


Hozzávalók:
50 dkg liszt, 2 dkg élesztő, 5-6 dkg vaj, reszelt citromhéj, 1 tojás+ 1 tojássárgája, 1 evőkanál vaníliás cukor, csipet só, 3 evőkanál cukor, 2,5-3 dl tej.
A mákos töltelékhez: 20 dkg darált mák, 10 dkg cukor, citromhéj, 1,5 dl tej.
A locsoláshoz: 2 dl tej, 2 tasak vaníliás cukor.
Előkészítése:
A tésztához az élesztőt felfuttatjuk kevés cukros tejben. A vajat elmorzsoljuk a liszttel és a tojássárgájával és az egész tojással, hozzáadjuk a kétféle cukrot, az élesztős tejet, a citromhéjat, a sót, és a maradék tejet. A tésztát jól meggyúrjuk, letakarva 1 órán át kelesztjük. Lisztezett deszkára borítjuk, és vékonyra kinyújtjuk. Elkészítjük a tölteléket. Ehhez a darált mákot elkavarjuk a cukorral és ízlés szerint reszelt citromhéjjal, és leforrázzuk annyi tejjel, hogy jól kenhető masszát kapjunk. Rákenjük a kinyújtott tésztára, felcsavarjuk, kétujjnyi vastagságú szeletekre vagdaljuk, és sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk. További 30 percet kelesztjük, majd előmelegített 170 fokos sütőben megsütjük. Amikor már majdnem megsültek meglocsoljuk a cukros tejjel. 
KT.2018. január

Nincsenek megjegyzések:

Lazac kaporszósszal

Hozzávalók 4 személyre: 80 dkg lazacfilé, 2 cikk fokhagyma, só, bors, kb. 1 evőkanál vaj, citromlé; a kaporszószhoz: 1 csokor fris...