2018. január 19., péntek

Mákos aprósütemény


Hozzávalók a tésztához: 
30 dkg liszt, 20 dkg vaj, 10 dkg porcukor, 1 tojás sárgája, csipetnyi só;
a töltelékhez:  20 dkg darált mák, 60 ml forró tej, 3 evőkanál cukor, 1 teáskanál reszelt citromhéj;
a hempergetéshez: 10 dkg porcukor.
Elkészítése:
A lisztet összekeverjük a porcukorral meg a sóval, majd gyors mozdulatokkal összedolgozzuk a vajjal meg a tojássárgájával. Puha tésztát kell kapjunk. Fóliába csomagoljuk és 30 percre hideg helyre tesszük. A mákot összekeverjük a cukorral meg a citromhéjjal, ráöntjük a forró tejet és összekavarjuk. A tésztát kinyújtjuk, pogácsaszaggatóval kivágjuk, a máktöltelékből halmokat rakunk a korongokra, kettőbe hajtjuk, sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük és 180 fokon, 15-20 perc alatt megsütjük. Még forrón porcukorba hempergetjük.
KT. 2018. január

Nincsenek megjegyzések:

Lazac kaporszósszal

Hozzávalók 4 személyre: 80 dkg lazacfilé, 2 cikk fokhagyma, só, bors, kb. 1 evőkanál vaj, citromlé; a kaporszószhoz: 1 csokor fris...